Sömnbrist hot mot elevers hälsa

Anna_Nygren_skola

Sömnbrist ses som det största hotet mot elevernas hälsa i en färsk undersökning. Datorer, mobiltelefoner och sociala medier pekas ut som förklaringen bakom elevernas sömnbrist. Men med ökad kunskap om hur sömnbrist och livsstil påverkar hälsan skulle eleverna må bättre och prestera mer.

I en nyligen genomförd undersökning har drygt 740 personer verksamma inom elevhälsan gett sin syn på hur ungas livsstil påverkar deras hälsa och skolresultat. I undersökningen svarar 98 procent att sömnbrist påverkar elevernas hälsa negativt.

– Det är alarmerande siffror, säger Anna Nygren på Ung Livsstil, initiativtagare till undersökningen och författare till boken ”Så funkar det! -sömn och stress och lite annat”.

– Samtidigt är det inte överraskande, säger hon. Alla som är verksamma inom skolan har sett hur elever som är fysiskt närvarande ändå är frånvarande på lektionerna.

Ökad kunskap är enligt undersökningen botemedlet. I undersökningen svarar 85 procent att de tror att eleverna skulle må bättre om de hade mer kunskap om hur sömnbrist påverkar dem. 81 procent menar att eleverna skulle prestera bättre om de hade mer kunskap om hur livsstilen påverkar dem.

Datorspel, mobilanvändning, sociala medier och tv-serier är vanliga förklaringar när skolhälsopersonalen får tala om vad de menar att elevernas sömnproblem beror på. Men också stress, oro och bristande föräldraansvar förekommer som förklaring.

Frija som utvecklar Ung Livsstil har fått stöd i sin affärsutveckling genom UICs program UIC Business Agile.

För att veta mer om undersökningen kontakta:
Anna Nygren
Frija / Ung Livsstil
Tel: 0708-208 999
E-post: anna@unglivsstil.se
www.unglivsstil.se