UIC med i storsatsning för ökad tillväxt hos företag i östra Mellansverige

Per Bengtsson, vd på UIC. Foto Göran Ekeberg

Innovativa bolag i östra Mellansverige som har hög ambition och tillväxtpotential ska få stöd i att dubblera omsättningen, öka sin internationella marknad och bredda sin innovationsförmåga. Företagsinkubatorn och acceleratorn UIC driver nu tillsammans med tio företagsinkubatorer och science parks i Södermanlands län, Västmanlands län, Örebro län och Östergötlands län ett nytt samarbete som finansieras med 94 miljoner kronor av bland annat Tillväxtverket och de fem regionerna.

Små och medelstora nyskapande företag i östra Mellansverige kan nu få möjlighet att växa snabbare och satsa på att stärka sin digitala och globala konkurrenskraft. Bakom satsningen står elva inkubatorer och science parks som arbetar tillsammans för att erbjuda sina regioners bästa kompetens och nätverk till företagens tillväxt.

– Tillväxtföretag i Uppsala län kommer genom satsningen bland annat kunna få tillgång till spetskompetens och nätverk inom regionernas industrikluster, stora bolag, universitet och högskolor. Vi vill ge företagen de bästa förutsättningarna för att öka sin omsättning och växa internationellt, och det blir en kraftfull effekt när vi arbetar tillsammans över länsgränserna, säger Per Bengtsson, vd på företagsinkubatorn och acceleratorn UIC som är med och driver det nya samarbetet i östra Mellansverige.

En viktig del i satsningen är att samarbeta med närliggande universitetsmiljöer och stora internationella företag där affärsmöjligheter och kunskapsutbyten kan vara avgörande för företagens snabba utveckling.

Projektet finansieras med 47 miljoner kronor av Tillväxtverket och motsvarande belopp finansieras av de fem regionerna och aktörerna i projektet. Samarbetet är ett nästa steg efter samverkansprojektet Växtzon som pågick under en treårsperiod och avslutades i mars. Nu har aktörerna fått förnyad finansiering för ett fortsatt och utökat samarbete som ska stärka regionernas tillväxtföretag ytterligare.

– Vi har sedan tidigare identifierat fyra primära tillväxthinder hos företagen i östra Mellansverige, det vill säga kapitalförsörjning, kompetensförsörjning, internationalisering och hållbarhet. Vi elva aktörer i fem län kommer att arbeta nära tillsammans för att få fler scaleups i regionen, som ökar sin omsättning och stärker positionen globalt, säger Caroline Drabe, projektägare och vd på Västerås Science Park.

Ambitionen är också att skapa en storregional samverkansplattform för tillväxt som sammanför kommunala, regionala och nationella aktörer för att kostnadseffektivt lösa samhällsutmaningar.

Bakom projektet står följande företagsinkubatorer och science parks i östra Mellansverige: Alfred Nobel Science Park, Create Business Incubator, Munktell Science Park, LEAD, Vreta Kluster, Norrköping Science Park, Science Park Mjärdevi, Strängnäs Business Park, Uppsala Innovation Centre, Västerås Science Park och Inkubera. Projektet kommer att pågå till maj 2021.

För ytterligare information
Stina Thor, marknads- och kommunikationschef
UIC (Uppsala Innovation Centre)
Tel: 070-214 33 24
E-post: stina.thor@uic.se

Caroline Drabe, vd och projektägare
Västerås Science Park
Tel: 021-490 02 61
E-post: caroline.drabe@vasterassciencepark.se

Om UIC
UIC (Uppsala Innovation Centre) är en av landets främsta företagsinkubatorer och acceleratorer och rankas av UBI Global som världens 4:e bästa företagsinkubator med universitetskoppling. UIC stödjer entreprenörer, forskare, innovatörer och företagare i arbetet med att kommersialisera sina idéer och utveckla sitt affärsmannaskap. UIC erbjuder affärsutvecklingsstöd, kunskap och nätverk till innovativa projekt och tillväxtföretag som vill utvecklas, skala upp och nå en internationell marknad. Syftet är att påskynda tiden till marknad samt minska riskerna i tidiga och avgörande skeden. UIC tar inga ägarandelar och vänder sig till projekt och bolag inom alla branscher, exempelvis life science, ICT och teknik. Ett stort närverk av personer från näringslivet och ett tjugotal UIC-partner vägleder tillsammans med UIC bolagen i deras affärsutveckling. UIC har verksamhet i Uppsala län och Södertälje kommun. Ägare till UIC är till lika delar STUNS (Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle), Uppsala kommun, SLU Holding samt Uppsala universitet Holding. UIC ingår i Vinnovas program Inkubationsstöd – Excellens. www.uic.se