Toggle menu Sök
Toggle menu Sök

Internetworld rankar Chris Kingdon på Plotagon som Sveriges 4:e hetaste digitala entreprenör

Christopher Kingdon, vd och grundare av Plotagon

Christopher Kingdon, vd och grundare av Plotagon

Christopher Kingdon, vd och grundare av UIC-bolaget Plotagon, placerades på 4:e plats i Internetworlds rankning av Sveriges 25 hetaste digitala entreprenörer. Plotagon är en applikation som låter användaren skriva ett textmanus med repliker och anvisningar som sedan förvandlas av applikationen till en animerad film. Entreprenörslistans 11:e plats intogs av Mikael Jansson på UIC-bolaget 123on.

Christopher Kingdon är vd och grundare till UIC-bolaget Plotagon som utvecklat ett interaktivt filmverktyg som gör det möjligt att skapa egna animerade filmer utifrån egna berättelser. Några som upptäckt Plotagons verktyg är Twilight-fans världen över som skapar sina egna slut i de populära Twilight-filmerna. Nu startar bolaget ett samarbete med Stan Lee, som kommer att ta fram nya figurer till Plotagon. Stan Lee ligger bakom figurer som bland andra Spiderman, X-Men, Iron Man och Hulk.

Det är åttonde året i rad som Internetworld tar fram Entreprenörslistan där Christopher Kingdon i år rankades till Sveriges fjärde hetaste digitala entreprenör. Mikael Jansson, vd och grundare av UIC-bolaget 123on rankades till plats 11.

Internetworlds motivering (utdrag):
Plotagon är en applikation som låter användaren skriva ett textmanus med repliker och anvisningar som sedan förvandlas av applikationen till en animerad film. Affärsmodellen går främst ut på att användarna kan köpa till fler karaktärer och miljöer. Till exempel karaktärer från Alice i Underlandet eller Jane Austens böcker. Även om estetiken just nu ser mer ut som enklare datorspel än som en Pixar-film så är det en mycket imponerande teknik. Och det ger en märkligt svindlande känsla att se det man skriver förvandlas till rörlig bild och ljud i nära nog realtid.

(…) Grundaren och entreprenören Christopher Kingdon började fundera på idén till Plotagon redan 2006. Han inspirerades då av machinima, den genre av animerade filmer som skapats av fans med hjälp av datorspel. Där såg han ett intressant sätt att använda animationstekniken som fanns tillgänglig i spelens funktioner. (…) Christopher Kingdon hade samtidigt ett öga på världen av fanfiction som frodades på nätet, det vill säga rörelsen där människor skriver egna berättelser med sina favoritkaraktärer från böcker och filmer. (…) I brytpunkten föddes idén att skapa en applikation som förvandlar text till film.
Plotagon har fått avancerat affärsutvecklingsstöd genom Uppsala Innovation Centres program UIC Business Prep och ingår i dag i UIC Business Accelerator.

 


För mer information: 

Christopher Kingdon, grundare och vd
Plotagon
Tel: 073-051 1414
chris@plotagon.com

Stina Thor, marknads- och kommunikationsansvarig
Uppsala Innovation Centre
Tel: 070-214 33 24
E-post: stina.thor@uic.se


Om Uppsala Innovation Centre

Uppsala Innovation Centre (UIC) är en av landets främsta företagsinkubatorer med dokumenterat goda resultat och med en hög överlevnadsgrad på UIC­-bolagen. UIC är branschoberoende och erbjuder kvalificerad rådgivning och stöd för framgångsrik affärsutveckling för idébärare, företagare, entreprenörer och tillväxtföretag som vill etablera sin idé på marknaden och utveckla sitt affärsmannaskap. UIC-modellen innefattar bland annat sex programsteg och 50 handplockade affärscoacher som stöttar bolagen i deras affärsutveckling. UIC erbjuder även hjälp med att hitta finansiering samt väl utvecklade kommersiella och tekniska nätverk. Ägare till UIC är till lika delar Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle (STUNS), Uppsala kommun, SLU Holding AB samt Uppsala universitets Utveckling AB. UIC ingår i Almi Företagspartners inkubatorprogram Business Incubation for Growth Sweden (B.I.G. Sweden). www.uic.se