Toggle menu Sök
Toggle menu Sök

UICs nyhetsbrev 6 – december 2013

 

Vill du läsa detta nyhetsbrev i PDF-format klicka här!

UIC livestreamade årets startup-event ”The Lean Startup Conference”

På kvällen den 9 och 10 december samlades ett femtiotal personer hos UIC för att följa konferensen ”The Lean Startup Conference”. UIC var som enda svenska aktör utsedd till officiell partner för att sända konferensen som ägde rum i San Francisco.

Den stora och årliga konferensen samlar alla de stora namnen inom Lean Startup-rörelsen tillsammans med över tusen entreprenörer.

För andra året i rad varvade UIC mingel och mat med inspirerande föredrag direkt från San Francisco.

Flera förebilder inom Lean Startup delade med sig av sina tankar och sin kunskap, bland andra Eric RiesSteve BlankAsh Maurya och Alexander Osterwalder. Dessutom fick åhörarna ta del av många inspirerande erfarenheter från entreprenörer inom olika branscher som berättade om sina framgångar och lärdomar.

– Det var roligt att så många samlades hos oss för att låta sig inspiereras av både experter och entreprenörer som berättade om sina framgångar. UIC arbetar med att utveckla bolag enligt Lean Startup-metodiken, och talarna gav både oss och våra gäster nya och spännande idéer, säger Lars Dahlbom, programansvarig på UICs affärsutvecklingsprogram UIC Business Agile.

___________________________________________________________________________________

Cykelapp och idé om smartare kollektivtrafik vann Idé Uppsala

Babak Toghiani-Rizi vann applikationspriset för sin app Cykelkompis i tävlingen Idé Uppsala. Anders Tärnström vann idépriset för sin idé att i realtid visa kollektivtrafikens flöden på en karta i mobilen.

Det bör vara enklare att använda cykeln i Uppsala. Detta tog Babak Toghiani-Rizi fasta på när han utvecklade appen Cykelkompis som vann första pris i tävlingen Idé Uppsalas applikationskategori. Cykelkompis är en enkel app som på ett tydligt sätt visar var det finns tillgängliga cykelparkeringar, cykelpumpstationer och cykelverkstäder.

Som vinnare fick Babak 30 000 kronor, affärsutvecklingsstöd från Telia och genom Uppsala Innovation Centres program UIC Business Agile samt en resa till de nordiska länderna och Litauen tillsammans med Telia.

Anders Tärnström vann första pris i Idé Uppsalas idékategori för sitt förslag som ger resenärer korrekt information om förseningar i kollektivtrafiken.

Idén är att i realtid visa kollektivtrafikens flöden på en karta i mobilen så att resenären får bättre möjlighet att planera sitt resande.

Anders fick 10 000 kronor och affärsutvecklingsstöd från Telia samt genom Uppsala Innovation Centres program UIC Business Agile.

Tävlingen Idé Uppsala är ett samarbete mellan Telia, UIC och Uppsala kommun.

Bildtext: Vinnaren av tävlingen Idé Uppsalas applikationskategori blev Babak Toghiani-Rizi (mitten) med kollegan Mathieu Fuchs (vänster). Anders Tärnström (höger) vann Idé Uppsalas idékategori. Foto: Uppsala kommun

___________________________________________________________________________________

Guld till Moa Fransson i IVAs Mentor4Research

När den åttonde omgången av Mentor4Research avslutades vann UIC-entreprenören Moa Fransson, forskare vid Uppsala universitet, årets stipendium på 100 000 kronor.

I årets upplaga av IVAs och VINNOVAs mentorprogram Mentor4Research deltog 54 forskare från olika lärosäten. Syftet med programmet är att ge forskare erfarenhet och kunskap om kommersialisering.

Åtta av de 54 forskarna fick delta i en final där de kort, inför publik och en jury fick beskriva sin forskning, men framför allt vad de lärt sig under året tillsammans med sin mentor. Den som, enkelt uttryckt, lärt sig mest om villkoren för kommersialisering av forskning vinner programmets stipendium.

Moa Fransson forskar kring genteknik och differentiering av stamceller och har under året genomfört Uppsala Innovation Centres affärsutvecklingsprogram UIC Business Start.

Anne-Li Lind som just genomfört UIC Business Start vann publikens pris för bästa presentation. Anne-Li forskar om biomarkörer för patofysiologin bakom kronisk smärta för diagnostiskt och terapeutisk användning. De är båda involverade i kommersialiseringsprojekt från forskning med stöd från UU Innovation.

En av finalisterna var också Jens Frauenfeld som forskar på Karolinska Institutet kring nanopartiklar för dosering av läkemedel. Jens har tidigare genomfört UIC Business Lab och ingår i dag i UIC Business Prep.

Bild från vänster: Malin Graffner Nordberg (Moa Franssons mentor), Moa Fransson, Anders Nordström (UIC, programledare M4R för Uppsalaregionen), Anne-Li Lind och Lena Söderström (Anne-Li Linds mentor).

___________________________________________________________________________________

Spelbolaget Night Node en av Europas topp 100

Indie-spelbolaget Night Node bildades i oktober 2013 och rankas redan som en av Europas 100 bästa spel-startups.

Det är den engelska tidningen Develop som listat Europas 100 bästa spel-startups i listan Develop 100. Det lilla spelbolaget Night Node var ett av de företag som placerades på listan.

Bolaget gick tidigt med i Uppsala Innovation Centres program UIC Business Agile och har nu gått från idé till kund på tre månader.

Night Node utvecklar spel till datorer och spelkonsoler för digital distribution, samt en låneapp till smartphones.

___________________________________________________________________________________

Nära 8 mkr investeras i UIC-bolag

I år kom julen tidigt för UIC-bolagen VBN Components, KeytoLead, Pharem Biotech, Sprint Bioscience och ScandiDos. Totalt får de cirka 8 miljoner från VINNOVA.

VBN Components, Uppsala, får 3,3 miljoner kronor till ett projekt i samarbete med Volvo Powertrain AB och Primateria AB. Kuggverktyg för kugghjulsproduktion tas fram med additiv tillverkning och utvärderas. VBN Components får även 457 750 kronor för verifiering av additivt tillverkat specialmaterial för bränsleventiler.

KeytoLead, Södertälje, får 300 000 kronor för att utveckla företagets arbete inom tidig läkemedelsforskning.

Pharem Biotech, Uppsala, får 250 000 kronor i förstudiemedel till projektet ”Bioteknisk filtrering av läkemedel i reningsverk”.

Sprint Bioscience, Stockholm, får 1 900 000 kronor för ny behandling för tumörformer som blivit resistenta mot cancerläkemedel.

ScandiDos, Uppsala, får 1,6 miljoner kronor för arbetet med att utveckla röntgendetektorer med isotrop respons för förbättrad kvalitetskontroll av strålterapi.

___________________________________________________________________________________

Almi listar två UIC-bolag bland 29 starka inkubatorföretag

Almis inkubatorprogram BIG Sweden innefattar landets ledande företagsinkubatorer, däribland UIC. Nu har Almi tagit fram listan BIG29 som visar 29 framgångsrika bolag som har utvecklats med hjälp av en företagsinkubator.

Med på listan fanns UICs alumnbolag ScandiDos och Halo Genomics, i dag under namnet Agilent Technologies.

Listan BIG29 består av bolag med spännande affärsidéer med stor tillväxtkraft på marknaden. Dessa bolag har skapat växande framgång och kommer att vara med i transformationen av det svenska näringslivet, enligt Almi.

___________________________________________________________________________________

ExScale expanderar

UIC-bolaget ExScale Biospecimen Solutions har genomfört en nyemission som tillför bolaget två miljoner kronor främst ämnat för kommersialiserings- och utvecklingsaktiviteter.

ExScale har utvecklat reagens för att rena fram DNA och RNA från olika typer av vävnadsprov. Fokusområden är cancerdiagnostik och cancerforskning som bygger på genetiska analyser av vävnadsprov.

– Vi befinner oss i en spännande fas inför kommersialisering under 2014 där en global marknad väntar. Det tillförda kapitalet möjliggör att vi kan starta viktiga kommersialiseringsaktiviteter och genomföra våra produktutvecklingsplaner, säger ExScales vd Sten Dahlborg.

ExScale Biospecimen Solutions har genomfört UICs affärsutvecklingsprogram UIC Business Start och UIC Business Lab.

___________________________________________________________________________________

Grattis…

ScandiDos som för fjärde året i rad är med både på Deloittes rankning Sweden Technology Fast 50 och den internationella Technology Fast 500 EMEA.

MediaView, UICs affärspartner som tog emot DI:s Gasellutmärkelse. Med en tillväxt på 402 % placerade sig MediaView på en sjätte plats i Uppsala län.

___________________________________________________________________________________

UICs Julgransplundring 2014!

Som traditionen bjuder anordnar Uppsala Innovation Centre en julgransplundring i början på det nya året.

Du är varmt välkommen till vår kommande julgransplundring som äger rum den 16 januari 2014 kl. 16-18 på Eklundshof i Uppsala.

Passa på att mingla med UIC-bolag, entreprenörer, UIC-partner och andra UIC-vänner. Dessutom utses de UIC-bolag som får Nordeas resestipendium.

Dessutom berättar Anders Nordström om hur UIC – på kort tid – byggt upp en väl fungerande inkubatorverksamhet i Södertälje och hittills stöttat cirka 30 nya bolag.

Klicka här för info och anmälan.

Anmälan senast måndag 13 januari.

___________________________________________________________________________________

Nätverka i UICs grupp på Linkedin!

___________________________________________________________________________________


God Jul och Gott Nytt År önskar vi på UIC!

 

Vill du läsa detta nyhetsbrev i PDF-format klicka här!