Toggle menu Sök
Toggle menu Sök

Sök SKAPA Stipendier 2014

SKAPA-stipendierna

Nu är det dags att söka SKAPA Stipendier 2014. Förra året gick båda förstapriserna i riksfinalen till UIC-bolag. Ulrik Beste på VBN Components utsågs till Årets innovatör med pris på 500 000 kronor. Niklas Salomonsson utsågs till Framtidens innovatör och mottog 75 000 kronor. Ansök senast 7 april.

Stiftelsen SKAPA vill uppmuntra idérika människor genom att dela ut Sveriges största innovationspris – SKAPA-stipendierna.

SKAPA Utvecklingsstipendium
SKAPA Utvecklingsstipendium är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt uppfinnare så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden. Förutom det nationella stipendiet på 500 000 kronor som får fördelas på maximalt tre pristagare får de 24 länsfinalisterna vardera 10 000 kronor samt diplom.

SKAPA Framtidens Innovatör
Var fjärde nyregistrerat företag har startats av en ung person, under 30 år. För att uppmuntra ännu fler unga att våga tro på sina idéer och bidra till Sveriges utveckling lanserades 2011 utmärkelsen SKAPA Framtidens Innovatör.

– Det finns oerhört många engagerade innovatörer i Sverige, men medelåldern på dem som förverkligar sina idéer är ofta ganska hög. Genom utmärkelsen SKAPA Framtidens Innovatör vill vi rikta oss särskilt till alla under 30 år, säger Mats Olsson, ordförande i SKAPA. Medelåldern bland länsfinalisterna under förra året var 37 år, 42 % var under 30 år. Den yngsta länsfinalisten var 18 år.

Syftet med SKAPA Framtidens Innovatör är att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer så att de kan förverkliga sina idéer. Alla födda mellan 1984 och 1995 har nu chansen att vara med och tävla om 150 000 kronor (tre nationella vinnare får 75 000, 50 000 respektive 25 000 kronor) de 24 länsfinalisterna får vardera 5 000 kronor samt diplom. VINNOVA står bakom SKAPA Framtidens Innovatör.

Prisutdelning
Den 2 oktober 2014 presenteras länsvinnarna i en ärofylld prisutdelning av en celeber prisutdelare på mässan ”Eget Företag” i Stockholm. Där kommer länsvinnarna också att få chansen att göra en kort, publik, presentation (pitch) av sitt projekt som de då får bedömt av en kvalificerad panel.

De nationella vinnarna får sina pris under en stor Innovationsgala på Nalen senare på kvällen.

För mer information, kontakta:
Bo Hallgren, projektledare för SKAPA, 070-665 04 83, bo.hallgren@telia.com.

>>Ansök här senast 7 april