Toggle menu Sök
Toggle menu Sök

UICs nyhetsbrev 3 – juni 2014

 

Vill du läsa detta nyhetsbrev i PDF-format klicka här!

UIC rankad som världens 18:e bästa företagsinkubator

UIC har rankats som den 18:e bästa företagsinkubatorn i världen. Rankingen omfattar över 220 inkubatorer med någon koppling till universitet fördelat på 67 länder.

Det är undersökningsföretaget UBI Index som undersökt inkubatorernas påverkan på den ekonomiska tillväxten, antal nya arbetstillfällen, tillgång till kapital samt affärsutvecklingskompetens och nätverk.

De har tittat både på det värde inkubatorerna skapar för start up-bolag i de 67 länderna samt deras påverkan på den ekonomiska tillväxten. Förutom möjligheten att erbjuda affärsutvecklingskompetens, nätverk och tillgång till kapital rankades UIC dessutom efter bolagens överlevnadsgrad, antal nya arbetstillfällen och tillgången till affärscoacher som vägleder bolagen.

– UIC är en exceptionell företagsinkubator. Vår rapport har bland annat visat att start up-bolagen inom UIC har en högre överlevnadsgrad och tillväxt än genomsnittet globalt, säger Dhruv Bhatli, medgrundare

___________________________________________________________________________________

Missa inte! UIC-dagen 2014

Den 21 augusti är det dags för den årliga UIC-dagen. Som vanligt fyller vi detta evenemang med intressanta föreläsare samt tid för mingel mellan företagare, entreprenörer och aktörer inom näringsliv och innovationssystem!

Kom och hör hur OssDsign fått ut sin innovativa teknik för benläkning vid skallskador på den internationella marknaden på kort tid. Lyssna också på paneldebeatten ”Hur ska finansiering ske till tidiga bolag?”. Med i panelen finns bland andra Charlotte Brogren, generaldirektör på Vinnova, Mikael Smedeby, Lindahl ochMikael Karlsson, Almi Invest. Dessutom bjuder vi på en pitchparad med flera spännande UIC-bolag, Uppsala läns Landshövding Peter Egardt delar ut SKAPA -stipendier, vi välkomnar nya alumner och mycket mer.

Var: UKK, Vaksala torg 1, Uppsala
Datum: Torsdag 21 augusti 2014
Tid: Kl. 14-18 med efterföljande mat och mingel.

Registrering från kl. 13:30.
Konferencier är Camilla Ljunggren.

Se hela programmet och anmäl dig på UIC.se (under aktuellt).

___________________________________________________________________________________

Invigning av Biovation Park

I slutet av maj invigdes Biovation Park i Södertälje. Över hundra deltagare och ett tjugotal utställare, däribland UIC och Uppsala BIO, samlades i Snäckviken för att diskutera ”Hur kan Biovation Park bidra till vital utveckling av life science i Sverige?”.

I debatten deltog UIC, Södertälje sjukhus, Biovation Park, Swetox, SP Process Development och Peter Honeth, statssekreterare på utbildningsdepartementet. De var alla ense om att Sverige behöver kraftsamla för att stärka branschens framtida utveckling.

– Nästan ett år efter starten finns det idag redan 25 företag och akademiska grupper som har etablerat sig i Biovation Park, och fler är på väg in. Vi ser ett stort intresse för våra fina, komplett utrustade lokaler med skräddarsydd service. Redan idag ser vi samarbete mellan forskare på plats som leder till gemensamma uppdrag och nya forskningssamarbete, säger Janet Hoogstraate, chef för Biovation Park.

Biovation Park en ny mötespunkt i Södertälje
Biovation Park är partner till UIC och utgör en viktig del i Södertäljes vision om Södertälje Science Park. Under 2015 beräknas den nya dynamiska mötespunkten för medicin och bioteknik stå klar. Bolagen som flyttar in i Biovation Park får tillgång till Astra Zenecas tidigare lokaler med inredning, labb och utrustning toppklass. Det som tidiga bolag vanligtvis inte har råd att investera i.

___________________________________________________________________________________

Läs UICs senaste årsberättelse på www.uic.se eller beställ tryckta exemplar genom att mejla till
info@uic.se!

___________________________________________________________________________________

Investeringar i UIC-bolagen ökade med 64 procent 2013

Investeringarna i UICs tillväxtbolag ökade med totalt 64 procent till 315 miljoner kronor under 2013. Det visar UICs årsberättelse för 2013 som publicerades i början av juni. Under året ökade även andelen sysselsatta i bolagen med 41 procent till 552 personer.

Investeringsökningen visar att viljan att satsa på tillväxtbolagen inom UIC är fortsatt hög trots en svag konjunktur.

– Det är förstås glädjande att investerare har sett UIC-bolagen som intressanta investeringsobjekt och att ökningen är så pass stor jämfört med förra året. Vi kan dock se en trend där riktigt tidiga finansieringar i bolag har blivit lägre. Det har blivit svårare att få in den allra första finansieringen i tidig fas, säger Per Bengtsson, vd på Uppsala Innovation Centre.

Årets många framgångar resulterade i att UICs offentliga ”return on investment”, ROI, uppgick till 11 gånger pengarna. Det innebär att UIC-bolagen gav en återbäring till staten på 11 gånger pengarna för varje offentlig krona som satsats i UIC under året. Under 2013 kom 32 procent av UIC-bolagen från näringslivet, 37 procent av bolagen härstammar från universitetet, 27 procent är enskilda innovatörer och 4 procent kommer från offentlig sektor.

___________________________________________________________________________________

Airwatergreen får 1,58 mkr från Energimyndigheten

Airwatergreen får 1,58 miljoner kronor från Energimyndigheten för att anpassa sin energisnåla avfuktningsteknik, så kallad Varmkondensering, till skogsindustrin


Airwatergreen ska nu bygga en fullskalig prototyp som ska installeras i en kommersiell kammartork för att verifiera utförda tester i mindre skala som visar på en möjlig besparing på 40 procent vid virkestorkning. Detta skulle innebära en årlig energibesparing på totalt 2,5TWh för Sveriges alla kammartorkar. Projektet förväntas få stor betydelse för den svenska skogsindustrin som genom energibesparingen kan effektivisera sin produktion och stärka sin konkurrenskraft.

___________________________________________________________________________________

Cavidi – ett av Sveriges vassaste teknikbolag

Cavidi, Sveriges ledande leverantör av HIV-tester lyckades knipa en av platserna på Almis lista över Sveriges vassaste teknikbolag inom företagsinkubatorerna, Tech 20.

Av 85 nominerade bolag valde juryn ut de 20 som bildar årets Tech 20 lista. Flera av de unga startup-bolagen som korats har potential att bli nya svenska exportsuccéer.

Cavidi har utvecklat instrument som hjälper läkare i världen att mäta mängden virus i patientens blod och därmed ställa in medicinerna rätt. Företaget har anpassat sig till områden där det inte finns avancerade laboratorier men där behovet av HIV/AIDS-medicinering är högt. 2012 fick Cavidi priset Swecare Export Award, som delades ut av Sveriges hälsominister Maria Larsson.

___________________________________________________________________________________

Är du i Almedalen nästa vecka?

Missa inte seminariet ”Det nya nationella inkubatorprogrammet”. UICs vd Per Bengtsson medverkar när SISP (Swedish Incubators & Science Parks) och VINNOVA bjuder in till diskussion kring erfarenheter och möjligheter framåt.

När: 1 juli, kl. 10:30-11:45
Var: Företagarnas lokal, Hästgatan 1

Läs mer här

___________________________________________________________________________________

Klarspråkskollen + Språkrådet = SANT!

För ett år sedan släpptes appen Klarspråkskollen av företaget med samma namn. Appen, som är unik i sitt slag, är den första på marknaden som ger användaren svar på språkfrågor direkt i mobilen. Nu har appen köpts upp av Språkrådet, som kommer att bygga ut och modernisera sina språktjänster genom appen.

___________________________________________________________________________________

Har du en ICT-baserad lösning som möjliggör individanpassning av vård?

Uppsala BIO:s BIO-X® program, som erbjuder stöd och finansiering av tidiga, kommersiellt lovande projekt, har just nu en öppen utlysning inom ICT*-området: ”ICT-lösningar för att förbättra individanpassning av vård, omsorg och behandling”.

Projektförslagen bör vara en ny, ICT-baserad lösning som kan ge direkt nytta för individen som får behandling eller vård. Utvalda projekt får stöd och finansiering i upp till 2 år, vilket möjliggör verifiering av att idén är tekniskt och kommersiellt användbar.

Projektförslag välkomnas från sökande anslutna till universitet eller högskola, forsknings-eller sjukvårdsorganisationer eller SME.

Mer information finns på www.bio-x.nu. Callet stänger den 26 augusti 2014.

*informations- och kommunikationsteknologi

__________________________________________________________________________________

Hexicon har ingått samarbetsavtal med SSAB

SSAB har ingått ett samarbetsavtal med UIC-bolaget Hexicon som utvecklar en flytande plattform för produktion av vindkraft. Detta möjliggör nya effektiva lösningar inom energisegmentet. Den första referensanläggningen planeras att vara i drift i svenska vatten 2017.

Med hjälp av SSABs stål kan Hexicon optimera materialet i plattformen för att säkerställa kostnadseffektiva lösningar och funktioner under plattformens hela livslängd.

– Detta avtal är ett viktigt steg i utvecklingen av våra patenterade lösningar. Havsbaserad vindkraft är en skalbar energikälla som med Hexicons teknik kan ge konkurrenskraftiga elpriser på lång sikt, säger Henrik Baltscheffsky, vd i Hexicon.

___________________________________________________________________________________

Grattis…

… VBN Components som var en av fem finalister i Svenska Dagbladets och Carnegies tävling Framtidens entreprenör.

… Pharem Biotech, en av vinnarna i Venture Cups regionfinaler som sedan utsågs till en av 12 finalister i den stora Sverigefinalen.

… UIC-bolagen som fått Forska&Väx-medel från Vinnova:

Brain Shuttle, 495 000 kr, Utveckling av en unik teknologi för att öka proteinläkemedels selektiva upptag i hjärnan.

APR Technologies, 1 500 000 kr, Utveckling av framtidens kylsystem för LED och elektronik.

OssDsign, 2 205 000 kr, Läkningsbefrämjande teknik för skall-fixation.

___________________________________________________________________________________

Vill du läsa detta nyhetsbrev i PDF-format klicka här!