Toggle menu Sök
Toggle menu Sök

Hallå där… Anders Tärnström, vd på ATM

 

ATM_logga2

Anders TärnströmATM startade 1988, och är den äldsta konstruktionsbyrån i Uppsala. I dag har företaget 13 medarbetare och sitter i området Ekeby Bruk. Alltsedan starten har de fokuserat på att hjälpa företag med deras utveckling av produkter eller produktionsutrustning. Till dags dato har ATM genomfört över 450 olika projekt för sina kunder.

UIC välkomnar ATM som ny partner och passar på att ställa några frågor.

1. Hur kommer ni att kunna stötta UIC-bolagen i deras strävan att bli framgångsrika tillväxtbolag?
Redan när man startar ett utvecklingsprojekt, måste man ha klart för sig vilka marknader produkten ska säljas på, så att man ställer rätt krav. Vi har erfarenhet av att utveckla produkter som ska kunna säljas över hela världen.  ATM har under många år hjälpt små, nystartade företag att utveckla sin första produkt. Exempelvis jobbade vi åt medicinteknikföretaget Biotage. Från det att de startade med tre anställda var vi deras utvecklingsteam tillsammans med två andra konsulter som gjorde elektronik respektive programmering.

2. ATM har redan arbetat med några av UIC-bolagen sedan tidigare. Hur har samarbetet sett ut då?
Vi har jobbat tillsammans med ett tiotal UIC-bolag. Vi skriver sekretessavtal med i princip alla våra kunder, vilket innebär att jag inte kan berätta om allt vi har gjort.

Här är exempel på några uppdrag:
Airwatergreen: ATM konstruerade prototyperna och tog fram komplett produktionsunderlag till den serietillverkade luftavfuktaren AWD450.

ChromoGenics: ATM har dels jobbat som projektledare, dels utvecklat produktionsutrustning för tillverkning av ChromoGenics smarta fönsterfolie, som kan anpassa ljusinsläppet dynamiskt.

DivisionByZero: När vi kom in, fanns redan en färdig produkt som såldes. ATMs uppdrag var att utveckla nästa generation jDome, med fokus på kostnadsreducering.

ScandiDos: Vi gjorde mekanikkonstruktionen på deras första egna produkt, Delta4.

Sensidose: I detta projekt kom vi in ganska sent, och vår uppgift var att granska konstruktionen och fungera som bollplank till deras konstruktör.

3. Ditt företag Exos är ett av UICs alumnbolag. Vilka fördelar ser du med att själv vara entreprenör när du möter UIC-bolagen?
Det som skiljer oss från andra konsulter, är att vi själva är egenföretagare. Jag har startat och drivit upp tre företag, så jag förstår småföretagens villkor. Vi vet hur verkligheten ser ut för nystartade bolag, det finns tusen saker som måste fixas på en gång. Här kan vi komma in och avlasta, inte bara vad gäller konstruktion, utan även hjälpa till med kravspecifikationer, hitta lämpliga tillverkare, leta upp leverantörer, montera prototyper mm.

Dessutom har jag själv genomfört programmet UIC Business Accelerator med mitt bolag Exos, och lärt känna UICs arbetssätt. Jag har dessutom haft uppdrag som industrialiseringscoach inom UIC och stöttat två UIC-bolag på det viset.