Toggle menu Sök
Toggle menu Sök

Q-linea och Gradientech i tävling om att lösa bakteriegåtan

longitude_avatar_400x400De tidigare UIC-bolagen Q-linea och Gradientech  är med i den internationella tävlingen, Longitude Prize, som syftar till att hejda spridningen av resistenta bakterier. Vinnaren får 166 miljoner kronor.

Företagen är de enda svenska utvecklingsbolag som deltar i tävlingen, och båda är avknoppningar från Uppsala universitet.

Resistenta bakterier är ett växande problem över hela världen. Nesta, den brittiska motsvarigheten till svenska VINNOVA, och The Longitude Committee har därför utlyst en tävling för att ­skapa ett snabbt och billigt dia­gnostiskt test för bakterie­infektioner. Vinnaren av tävlingen Longitude Prize, som ska pågå under fem år, har en belöning på cirka 166 miljoner kronor att hämta.

Tävlingen heter Longitude Prize efter det pris som delades ut för 300 år sedan för att lösa en av den tidens största svårigheter, nämligen att med stor noggrannhet kunna navigera på haven.