Toggle menu Sök
Toggle menu Sök

Fem frågor till UICs Lars Olde som går i pension

Lars_Olde1-630x630

Efter ett långt och spännande yrkesliv går nu UICs mångårige medarbetare Lars Olde i pension. Vi ställer fem frågor till Lars, som också ger värdefulla tips till entreprenörer och företag som vill växa.

Hur har din resa som entreprenör och företagare sett ut?
Jag började som entreprenör i nystartade familjeföretaget, baserat på egna patent och tre tomma plånböcker. Basen var produkter inom djurvattenteknik men så småningom tillkom ett stort affärsområde inom fordonskomponenter. Det växte till runt 250 anställda med 85 procent exportandel fördelat på ett 30-tal länder. Därefter har jag fortsatt som internationell säljchef i verkstads-, Hi Tech- och IT-företag. Totalt varade den delen av karriären i 36 år och innebar ett intensivt resande i alla världsdelar. Sedan millennieskiftet har jag arbetat som affärsrådgivare. Parallellt har jag också ägnat mig åt en hel del styrelsearbete och investeringar i tidiga bolag.

Berätta om din roll på UIC
Jag kom in i UIC 2004 i samband med att man formade om den dåvarande ganska blygsamma inkubatorn enligt de strategier som fortfarande gäller. Först arbetade jag som affärscoach – jag var UICs första affärscoach – och fick förtroendet att forma vår nuvarande affärscoachmodell.

Efter några år började jag arbeta i UICs centrala organisation, primärt med ansvaret för programmet UIC Business Accelerator.  Från och med 2014 har jag ”med Oldes rätt” trappat ned och haft ansvaret för UICs växande internationella relationer. Den uppgiften kommer vår kommunikationschef Stina Thor nu att överta.

Du har en lång erfarenhet som entreprenör och företagare. Vad är det som har sporrat dig att arbeta på UIC under så många år?
Möjligheten att kunna dela med mig av mina lärdomar från framgångar, och inte minst från misstag. Glädjen att få följa ett företagsembryo hela vägen till ett ”fullvuxet”, framgångsrikt och omtalat företag! Veta att man i någon ringa del bidragit till detta.

Sedan är det ett fantastiskt team i UIC, inkluderande våra duktiga affärscoacher och partner, som det är en sann glädje att jobba tillsammans med!

 Hur kommer du att förgylla dagarna framöver?
Jag har många intressen av olika slag som jag aldrig riktigt haft tid för. Jag läser mycket litteratur och vill gärna läsa mer. Min fru och jag reser gärna och ser fram emot att göra spännande resor på längre tid än hittills varit möjligt. Senioruniversitetet lockar också liksom ett stort socialt umgänge. Jag kommer dessutom att vilja ha mer tid att ”vårda” en del av de företag jag har investeringar i.

Men inte minst har jag en underbar familj som jag vill ägna mer tid åt!

 Slutligen, kan du ge tre tips till våra UIC-företagare hur man får sitt företag att växa?
Det måste nog bli fyra råd:

1. Börja med att förvissa dig om att din lösning fyller ett tydligt behov hos slutanvändaren. Om inte: gör om eller avstå. Du kommer aldrig att kunna ”skapa ett behov”, hur smart din lösning än är.

2. Förbered dig på att det kommer att ta längre tid och kosta mer pengar att nå målet än du tror. Det kommer att kräva hårt arbete och uthållighet, men det kommer att vara värt varje timme och varje krona om du gjort rätt på punkt 1!

3. Ta inte in externt riskkapital för tidigt. Du bör kunna visa upp en tillräckligt bra företagsvärdering så du undviker alltför stor utspädning. Försök först använda dig av de ”mjukare” kapital som finns i innovationssystemet.

4. Se till att få kompetent stöd. Utnyttja ditt och andras nätverk för att få erfarna rådgivare, mentorer, affärscoacher, styrelsemedlemmar. UIC är exempelvis en stor tillgång för tillväxtföretag genom sin expertis och sitt nätverk. Utgå från att du inte är vd om cirka fem år, utan har anställt en professionell vd. Om man har detta med i tankebagaget blir det ett prestigelöst beslut. Det finns faktiskt få exempel på att motsatsen lyckats i långa loppet.