17 februari 2015

VBN Components lägger ett av Sveriges mest moderna stålverk i Uppsala

VBN

Under hösten 2014 gjorde UICs Acceleratorbolag VBN Components en nyemission och erhöll en stor investering i bolaget. Satsningen innebar att VBN nu på kort tid har kunnat etablera ett högmodernt stålverk i Uppsala där mycket slitstarka stålkomponenter formas genom 3D-printning under namnet Vibenite. Den nya anläggningen ger verkstadsindustrier stora möjligheter att öka sin lönsamhet genom bättre material och kortare ledtider. Nu växer VBN och söker personal framför allt inom produktion.

VBN Components nya produktionsanläggning för friformade material är nu klar och företaget står redo att möta ett stort intresse för det första materialet Vibenite60, som tillsammans med avancerad 3D-printningsteknik används för alla typer av komponenter med krav på extrem nötningstålighet. Volvo är en av kunderna som framgångsrikt testar kugghjulsfräsar framtagna av VBN.

– Vi är glada över att kunna lägga ett av Sveriges mest moderna stålverk i Uppsala. VBN är först ut på marknaden med denna typ av material som är direkt anpassat för 3D-printning. Det unika är just att kombinera en extrem nötningstålighet med avancerade former genom 3D-printning. För att möta efterfrågan så kommer vi att behöva anställa fler personer inom produktionen, säger Martin Nilsson, vd på VBN Components.

Gensvaret för VBN:s teknik har varit mycket stort och framför allt efterfrågas kundnyttan, där 3D-printningen av Vibenite ger ökad komponentprestanda, kort leveranstid och samtidigt en kraftigt reducerad miljöbelastning. Tekniken innebär att material inte behöver skäras bort för att få fram en viss form, vilket avsevärt minskar överflödigt stål. Förutom att VBN:s 3D-printade verktyg ger minskad ledtid och materialåtgång samt höjd prestanda, så har vikten också kunnat reduceras med 40 procent ner till 9 kilo. Detta innebär att verkstadspersonal kan lyfta verktyget utan risk.

Martin Nilsson, medgrundare av VBN Components, är ny vd i bolaget sedan november 2014. Tidigare vd:n Ulrik Beste är nu teknisk chef och ansvarar för bolagets teknik, forskning och utveckling.