23 februari 2015

OHB Sweden och ÅAC Microtec kontrakteras för att utveckla ny svensk forskningssatellit, Mats

ÅAC_Microtec_Mats

OHB Sweden, Stockholm, och ÅAC Microtec, Uppsala, har av Rymdstyrelsen utsetts att leverera satelliten Mats (Mesospheric Airglow/Aerposol Tomography and Spectroscopy) som ska undersöka vågor i övre atmosfären och deras inverkan på klimatet. Den totala kontraktsomfattningen inklusive uppskjutning och satellitoperationer är 83 miljoner kronor. Uppskjutningen av MATS planeras till början av 2018.

Kombinationen av de båda bolagens omfattande expertis, innovativa produkter och effektiva arbetssätt ger fördelen att kunna bygga avancerade satelliter till ett mycket konkurrenskraftigt pris.

“Vi är mycket glada att Rymdstyrelsen beslutat att genomföra ett nytt tids- och kostnadseffektivt rymdprojekt. Detta kommer åter att ge våra svenska forskare möjlighet att utföra unik forskning i världsklass. För oss betyder det att vi bibehåller och ytterligare utvecklar vår nationella förmåga att bygga kompletta rymdsystem. Som nästa innovativa steg efter satelliter som Odin, SMART-1 och PRISMA utvecklar vi nu tillsammans med ÅAC Microtec en mycket konkurrenskraftig produkt för den internationella marknaden”, säger Gierth Olsson, vd för OHB Sweden.

Företagen har gemensamt utvecklat den nya innovativa mikrosatellitplattformensom kallas InnoSat. Plattformen är till för satelliter i mikroklassen (10-100kg) som i sin standardversion kommer att väga cirka 40 kg och ha dimensionerna 60 x 70 x 85 cm. Satellitens design är flexibel och kan anpassas för andra instrument med krav utöver standardspecifikationen.

“Det finns en tydlig trend mot mindre och billigare satelliter som tillgodoser krav på högre prestanda än vad som tidigare var möjligt. Utvecklingen av marknaden för små satelliter har verkligen exploderat de senaste åren. De bakomliggande faktorerna är bland annat teknologiska framsteg och att budgetbegränsningar driver fram ett paradigmskifte. Vi ser en enorm global potential för ÅACs robusta satellitsystem och den nya plattformen InnoSat och vi ser fram mot samarbetet med OHB Sweden”, säger Mikael Andersson, vd för ÅAC Microtec.

ÅAC Microtec har tidigare fått avancerat affärsutvecklingsstöd genom företagsinkubatorn Uppsala Innovation Centre (UIC) och ingår i dag i UIC Alumni.

För ytterligare information:
OHB Sweden, se www.ohb-sweden.se
AAC Microtec, se www.aacmicrotec.com

Kontakt:

OHB Sweden ÅAC Microtec AB
Bengt Larsson Johan Bäckström
VP Business Development VP Sales & Marketing
Tel: 070 575 03 02 Tel. 070 673 67 55
bengt.larsson@ohb-sweden.se johan.backstrom@aacmicrotec.com

 

OHB Sweden AB, ett bolag i OHB AG Group (ISIN: DE0005936124, Prime Standard) och tidigare del av Swedish Space Corporation, är en svensk leverantör av rymdsystem. OHB Sweden utvecklar, bygger, testar och opererar satelliter och subsystem för olika rymdprojekt rörande kommunikation, jordobservation och rymdvetenskap, omfattande satelliter i låga och geostationära omloppsbanor så väl som farkoster avsedda för interplanetära uppdrag.

ÅAC Microtec kommersialiserar användningen av billiga rymdfarkoster för en lång rad tillämpningar. ÅAC har, baserat på plug-and-play koncept, utvecklat produkter, system och lösningar som är billiga, skalbara och ytterst konfigurerbara, lämpliga t ex för den växande marknaden för små satelliter. Genom att kombinera egenutvecklade design- och förpackningstekniker erbjuder ÅAC robusta lösningar baserade på state-of-the-art mikroelektronik och MEMS-teknologi för optimal livscykelprestanda.

Since becoming the first ever non-US company to be awarded a joint development contract with the US Air Force Research Laboratory, ÅAC Microtec has grown into a leading supplier of miniaturized, multifunctional electronics systems to the global aerospace industry. Strategic customers include space agencies like ESA, NASA, DLR (Germany), JAXA (Japan) and SNSB(Sweden), plus major industrial consortiums. To date, ÅAC Microtec systems have orbited the earth onboard US, Japanese and German satellites. The demand for its state-of-the-art development skills and high-value product solutions remains high.

Om Uppsala Innovation Centre
Uppsala Innovation Centre (UIC) är en av landets ledande företagsinkubatorer med dokumenterat goda resultat och med en hög överlevnadsgrad på UIC-bolagen. UIC har också rankats som världens 18:e bästa företagsinkubator med universitetskoppling enligt UBI Index 2014. UIC är branschoberoende och erbjuder kvalificerad rådgivning och stöd för framgångsrik affärsutveckling för idébärare, företagare, entreprenörer och tillväxtföretag som vill etablera sin idé på marknaden och utveckla sitt affärsmannaskap. UIC-modellen innefattar bland annat sex programsteg och 60 handplockade affärscoacher som stöttar bolagen i deras affärsutveckling. UIC erbjuder även hjälp med att hitta finansiering samt väl utvecklade kommersiella och tekniska nätverk. Ägare till UIC är till lika delar STUNS (Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle), Uppsala kommun, SLU Holding AB samt Uppsala universitet Holding AB. UIC ingår i Almi Företagspartners inkubatorprogram Business Incubation for Growth Sweden (B.I.G. Sweden). uic.se