29 april 2015

ÅAC Microtec utvecklar satelliten Mats

ÅAC_Microtec_Mats

UICs alumnbolag ÅAC Microtec och OHB Sweden har utsetts av Rymdstyrelsen att leverera satelliten Mats (Mesospheric Airglow/Aerposol Tomography and Spectroscopy) som ska undersöka vågor i övre atmosfären och deras inverkan på klimatet. Den totala kontraktsomfattningen inklusive uppskjutning och satellitoperationer är 83 miljoner kronor. Uppskjutningen av MATS planeras till början av 2018.

Företagen har gemensamt utvecklat den nya innovativa mikrosatellitplattformen InnoSat. Plattformen är till för satelliter i mikroklassen (10-100 kilo) som i sin standardversion kommer att väga cirka 40 kilo och ha dimensionerna 60 x 70 x 85 cm. Satellitens design är flexibel och kan anpassas för andra instrument med krav utöver standardspecifikationen.

– Det finns en tydlig trend mot mindre och billigare satelliter som tillgodoser krav på högre prestanda än vad som tidigare var möjligt. Utvecklingen av marknaden för små satelliter har verkligen exploderat de senaste åren. De bakomliggande faktorerna är bland annat teknologiska framsteg och att budgetbegränsningar driver fram ett paradigmskifte. Vi ser en enorm global potential för ÅACs robusta satellitsystem och den nya plattformen InnoSat och vi ser fram mot samarbetet med OHB Sweden, säger Mikael Andersson, vd för ÅAC Microtec.