29 april 2015

Vegafish inviger odling av jätteräkor i Uppsala

Vegafish_Foto Findus Sverige

Det tidigare UIC-bolaget Vegafish, med ursprung i ett forskningsprojekt vid SLU, invigde den 6 mars sin Uppsalabaserade försöksanläggning för miljövänlig odling av jätteräkor. 

Konceptet bygger på användning av spillvärme för uppvärmning av odlingsbassängerna, användning av hållbart foder samt slutna system. Resultatet är svenskodlade jätteräkor som är producerade på ett klimatsmart sätt. I sommar kommer en storskalig räkodling stå klar i anslutning till Findus produktionsanläggning i Bjuv. Samarbetet företagen emellan innebär att Vegafish driver odlingen och Findus ansvarar för infrysning och försäljning av produkterna under varumärket Findus.

Anläggningen invigdes av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Vegafish har fått avancerat stöd i sin affärsutveckling genom UICs program UIC Business Start och UIC Business Lab.

Bildtext: Från vänster: Henrik Hjalmarsson, vd för Findus Sverige och Matilda Olstorpe vd för Vegafish tillsammans med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i samband med invigningen av Vegafish anläggning i Uppsala. Foto: Findus Sverige