17 juni 2015

Martin Berglund belönas med Ångström Academys innovationspris

Martin Berglund, doktorand vid Ångström rymdtekniskt centrum, Uppsala universitet och medgrundare av UIC-bolaget Fourth State Systems, erhöll nyligen första pris vid utdelningen av Ångström Academys innovationsstipendier.

Stipendiet som delas ut i samarbete med Innovationsstiftelsen vid Handelsbanken Uppsala riktar sig till examensarbetare och doktorander som utvecklat forskningsidéer med stor kommersiell potential. Martin belönas för sitt fleråriga arbete med så kallade mikroplasmakällor – miniatyriserade system för att framställa små, koncentrerade mängder av elektriskt laddad gas.

– Våra system liknar på många sätt de som används i exempelvis plasma-tv-apparater eller lysrör, men istället för att använda dom som ljuskällor utnyttjar vi den laddade gasens unika egenskaper för att mycket noggrant avgöra vilka ämnen den består av, berättar Martin.

Tekniken har användningsområden i allt från övervakning av växthusgasutsläpp till sjukvård, där flera sjukdomar kan diagnostiseras genom att analysera innehållet i patientens utandningsluft. Ett tredje användningsområde, om än något mer obskyrt, är att söka efter liv på planeten Mars, där fördelningen av kolisotoper i olika material kan avslöja om de genomgått en biologisk process.

Martin försvarade i dagarna sin doktorsavhandling ”Miniature Plasma Sources for High-Precision Molecular Spectroscopy in Planetary Exploration” och kommer snart att i ökad grad fokusera på verksamheten inom Fourth State Systems, där det fortsatta kommersialisarbetet ska kanaliseras genom ett Vinnova-finansierat utvecklingsprojekt.

– Självklart har vi mycket kvar att göra, men framtiden ser onekligen spännande ut, avslutar Martin.

Fourth State Systems har tidigare genomfört UICs affärsutvecklingsprogram UIC Business Start och ingår i dag i UIC Business Startup.

Läs UU Innovations pressmeddelande här.

För mer information

Martin Berglund
Doktorand, Ångström rymdtekniskt centrum, Uppsala universitet
Tel: 0706-437958
E-post: martin.berglund@angstrom.uu.se


Stina Thor, marknads- och kommunikationsansvarig
Uppsala Innovation Centre
Tel: 070-214 33 24
E-post: stina.thor@uic.se