19 februari 2016

Efterlysning: Bolag som behöver rymdteknik/satellitinfo

Michael_Camitz_UIC

Michael Camitz, UIC

I december förra året invigde Rymdstyrelsen Nordens första rymdinkubator, ESA BIC Sweden, som UIC är med och driver tillsammans med företagsinkubatorn Arctic Business Incubator (ABI) i Luleå och teknikparken Innovatum i Trollhättan.

Nu vill UIC nå företag eller projekt som vill få tillgång till rymdbaserad teknik eller satellitinformation för att utveckla och/eller kommersialisera sin produkt. En första utlysning är nu öppen fram till 31 mars.

Vi ställer fem frågor till Michael Camitz som är ansvarig för ESA BIC Sweden på UIC.

  1. Vad är en rymdinkubator?

En rymdinkubator öppnar upp möjligheten för tidiga företag att få tillgång till rymdbaserad teknik eller satellitinformation för att utveckla sin produkt eller tjänst. Genom att knytas till UIC, ABI eller Innovatum får företaget också affärsutvecklingsstöd, kunskap, nätverk och verktyg i arbetet med att utveckla företaget, skala upp och nå en internationell marknad.

  1. Vad innebär det för ett företag att vara med i rymdinkubatorn ESA BIC?

De företag som antas till ESA BIC får bland annat tillgång till ESA:s stora katalog av IP-rättigheter inom rymdteknik, elektronik, kommunikation, industriproduktion, hälsa, energi, säkerhet mm. De får också 50 000 euro i finansiering för produktutveckling och utveckling av egen IP samt 80 timmar teknisk support via ESA:s svenska teknikpartner med mera.

Företaget blir också antaget till UIC, ABI eller Innovatum för affärsutvecklingsstöd och nätverk. Jag vill gärna uppmana intresserade att gå in och botanisera bland de IP-rättigheter som finns att ta del av på ESA:s webb.

  1. Vilka kan söka?

Företaget ska ha en innovativ affärsidé baserad på rymdbaserad teknik eller satellitinformation. Det ska vara ett registrerat aktiebolag, vara baserat i Sverige och inte vara äldre än fem år.

  1. På vilket sätt kan företag använda rymdbaserad teknik eller satellitinformation i sin produkt?

De bolag som antas till ESA BIC utvecklar, eller kommer att utveckla, nya produkter och tjänster ämnade för användning i rymden – eller nya produkter ämnade för användning på jorden. Alltså rymdteknik upstream eller downstream. Det kan handla om rymdteknik som kan göra nya produkter lättare, mindre och snabbare, produkter som behöver nyttja gps-information eller produkter som behöver nyttja bilder (för exempelvis kartor) tagna från satelliter med mera.

För att nämna några exempel så har Miele applicerat en rymdsensor, som analyserar dammpartiklar i Mars atmosfär, som nu gör det möjligt för hushåll att få indikationer på om golvet/mattan är helt dammfritt. Ett företag inom Frankrikes rymdinkubator har kombinerat rymdteknik med biologisk vävnad för att bygga ett konstgjort hjärta, som nu genomgår kliniska studier.

Dessutom har ett företag inom Tysklands rymdinkubator utvecklat en liten och lätt produkt som privatpersoner kan använda för att monitorera och hantera information från sina joggingrutter, vandringar, båtturer eller andra äventyr. Produkten baseras på gps-information och bilder (kartor) från satelliter.

  1. Varför är UIC med och driver en rymdinkubator?

Vi vill vara med och bidra till att fler tillväxtföretag utvecklas och att de kan få möjlighet att göra ännu smartare, lättare eller snabbare produkter genom att nyttja ESA:s avancerade rymdteknik och satellitinformation. Detta är en fantastisk möjlighet för tidiga bolag som också får tillgång till ett stort nätverk genom ESA och oss inkubatorer som driver rymdinkubatorn.

Läs mer om rymdinkubatorn ESA BIC Sweden på UIC:s webb