29 april 2016

Engagerade nyanlända på UICs Business Startup BootCamp

Bootcamp_gruppbild_besk

Från vänster: Maher Baher, Fouad Alhenawie, Rayan Al Molqi, Andreas Wennberg, Nouri Baher, Saad Mushtaq, Yodgorbek Komilov, Francis Awagu, Mayssa Rekhis, Mohammed Alsaud och Lars Dahlbom. Saknas på bild: Ahmad Alaydi och Katarina Chowra

Under helgen 23-24 april genomförde UIC en Business Startup BootCamp för nyanlända. Tio ambitiösa, idérika och engagerande nyanlända samlades hos UIC för attarbeta praktiskt med att vässa sin affärsidé, identifiera marknad och kunder samt påbörja arbetet med att testa affärsidén.

IMG_3114Det var många intressanta affärsidéer som presenterades och som kan resultera i nya spännande företag.

– In these two intensive workshop days, I have learned so much. UIC’s business advisors gave us relevant information and questions that either let your imaginary idea break on the rock of reality or step forward on the road of success. I recommend that everyone who wants to start a successful business attend their business startup program, säger Saad Mushtaq från Irak.

Deltagarna kom från olika delar av världen och har bott i Sverige mellan fem månader och två år. Affärsidéerna varierade från en ny typ av bettingsajt, en cv-plattform som också fungerar som en digital mentor, till olika lösningar som syftar till att förenkla för nyanlända att hitta arbete och komma in i det svenska samhället på ett bra sätt.

– Även om man inte kan få en anställning innan man får arbets- eller uppehållstillstånd, kan man göra mycket värdefullt arbete innan man startar ett bolag. Där kan vi bidra till att personer kan arbeta systematiskt med att utveckla sin affärsidé, som kanske grundar sig på ett problem som de har sett under sin färd till Sverige, som de har uppmärksammat i sin situation som asylsökande eller en verksamhet som man har drivit i sitt hemland och som man tycker behövs här, säger Lars Dahlbom på UIC.

UICs bootcamp leddes av Lars Dahlbom som är ansvarig för UICs affärsutvecklingsprogram UIC Business Startup, UICs affärscoach Katarina Chowra och UIC-företagaren Andreas Wennberg.