16 maj 2016

UICs alumnbolag Olink och UIC-företagaren Jimmy Heibert prisades på Företagargalan

Företagargalan_2016_Foto Hanna Fredholm

Ulf Landegren tog emot priset Årets innovation som tilldelades UICs alumnbolag Olink. Priset Årets unga företagare gick till UIC-företagaren Jimmy Heibert. Foto: Hanna Fredholm

UICs alumnbolag Olink fick ta emot priset Årets innovation i samband med Företagargalan i Uppsala i torsdags förra veckan. Nominerade var också UICs alumnbolag OssDsign och Aiwatergreen. Priset Årets unga företagare gick till Jimmy Heibert som är vd för det tidigare UIC-bolaget Plick.

Årets Företagargala i Uppsala samlade cirka 300 personer på Uppsala slott. Under kvällen utsågs Årets innovation, Årets unga företagare, Årets företagare, Årets komet, Årets samhällsinsats, Årets handel och Årets hederspris.

Priset Årets innovation gick till UICs alumnbolag Olink, som utvecklar banbrytande teknologi för biomolekulär analys. Verksamheten delades nyligen upp i två bolag, Olink Proteomics och Olink Bioscience. Olink Proteomics forsätter expansionen av produktlinjen Proseek Multiplex, en proteomik-plattform för analys av proteinbiomarkörer i forskning och mot kliniskt användande. Olink Bioscience utvecklar och kommersialiserar de många molekylära tekniker som finns i Olinks stora, mångsidiga och växande IP-portfölj inriktad på DNA-, RNA- och proteinanalyser.

Även UICs alumnbolag OssDsign och Airwatergreen var nominerade till priset Årets innovation.

Priset Årets unga företagare gick till Jimmy Heibert som är medgrundare och vd på tidigare UIC-bolaget Plick. Företaget har tagit fram appen Plick, som är en handelsplats för personer som vill köpa och sälja second hand-kläder och accessoarer. I dag har Plick cirka 20 000 aktiva användare per kvartal och företaget tog förra året in 2,3 miljoner kronor i riskkapital via crowdfundingsajten Fundedbyme.

Företagargalan Uppsala är en regional deltävling, där vinnarna i respektive kategori går vidare till den nationella finalen. Företagargalan arrangeras av organisationen Företagarna i samarbete med partner och sponsorer.

För mer information:
Ulf Landegren, medgrundare Olink, professor i molekylärmedicin
Tel: 070-896 26 04
E-post: ulf.landegren@igp.uu.se

Lotta Falck, vd
Olink Proteomics
E-post: lotta.falck@olink.com

Peter Åsberg, vd
Olink Bioscience
E-post: peter.asberg@olinkbioscience.com

Jimmy Heibert, medgrundare, vd
Plick
Mobil: 0708-71 00 86
E-post: jimmy@plick.se

Stina Thor, marknads- och kommunikationsansvarig
Uppsala Innovation Centre
Tel: 070-214 33 24
E-post: stina.thor@uic.se

Om Uppsala Innovation Centre
Uppsala Innovation Centre (UIC) är en av landets främsta företagsinkubatorer och har rankats av UBI Global som världens 10:e bästa, och Europas 5:e bästa, företagsinkubator med universitetskoppling. UIC stödjer entreprenörer, forskare, innovatörer och företagare i arbetet med att kommersialisera sina idéer och utveckla sitt affärsmannaskap. UIC erbjuder affärsutvecklingsstöd, kunskap och verktyg till innovativa projekt och tillväxtföretag som vill utvecklas, skala upp och nå en internationell marknad. Syftet är att påskynda tiden till marknad samt minska riskerna i tidiga och avgörande skeden. UIC tar inga ägarandelar och vänder sig till projekt och bolag inom alla branscher, exempelvis life science, ICT och teknik. Målsättningen är att bidra till att fler livskraftiga tillväxtföretag med hög överlevnadsgrad utvecklas. UIC-modellen innefattar bland annat fem programsteg och 70 handplockade affärscoacher från näringslivet som vägleder bolagen i deras affärsutveckling. UIC erbjuder även hjälp med att hitta finansiering samt väl utvecklade kommersiella och tekniska nätverk. UIC har verksamhet i Uppsala län och Södertälje kommun. Ägare till UIC är till lika delar STUNS (Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle), Uppsala kommun, SLU Holding samt Uppsala universitet Holding. UIC ingår i Vinnovas program Inkubationsstöd – Excellens. uic.se