23 juni 2016

Olink och Jimmy Heibert prisade Företagargalan i Uppsala

Ulf Landegren tog emot priset Årets innovation som tilldelades UICs alumnbolag Olink. Priset Årets unga företagare gick till UIC-företagaren Jimmy Heibert. Foto: Hanna Fredholm

Ulf Landegren tog emot priset Årets innovation som tilldelades UICs alumnbolag Olink. Priset Årets unga företagare gick till UIC-företagaren Jimmy Heibert. Foto: Hanna Fredholm

UICs alumnbolag Olink fick ta emot priset Årets innovation i samband med Företagargalan i maj. Nominerade var också UICs alumnbolag OssDsign och Aiwatergreen. Priset Årets unga företagare gick till Jimmy Heibert som är vd för det tidigare UIC-bolaget Plick.

Årets Företagargala i Uppsala samlade cirka 300 personer på Uppsala slott. Under kvällen utsågs Årets innovation, Årets unga företagare, Årets företagare, Årets komet, Årets samhällsinsats, Årets handel och Årets hederspris.

Priset Årets innovation gick till UICs alumnbolag Olink, som utvecklar banbrytande teknologi för biomolekulär analys. Verksamheten delades nyligen upp i två bolag, Olink Proteomics och Olink Bioscience. Olink Proteomics forsätter expansionen av produktlinjen Proseek Multiplex, en proteomik-plattform för analys av proteinbiomarkörer i forskning och mot kliniskt användande. Olink Bioscience utvecklar och kommersialiserar de många molekylära tekniker som finns i Olinks stora, mångsidiga och växande IP-portfölj inriktad på DNA-, RNA- och proteinanalyser.

Även UICs alumnbolag OssDsign och Airwatergreen var nominerade till priset Årets innovation.

Priset Årets unga företagare gick till Jimmy Heibert som är medgrundare och vd på tidigare UIC-bolaget Plick. Företaget har tagit fram appen Plick, som är en handelsplats för personer som vill köpa och sälja second hand-kläder och accessoarer. I dag har Plick cirka 20 000 aktiva användare per kvartal och företaget tog förra året in 2,3 miljoner kronor i riskkapital via crowdfundingsajten Fundedbyme.

Företagargalan Uppsala är en regional deltävling, där vinnarna i respektive kategori går vidare till den nationella finalen. Företagargalan arrangeras av organisationen Företagarna i samarbete med partner och sponsorer.

Bilden är ett montage.