27 april 2017

Unibap till Nasdaq First North – tar in 23 Mkr i nyemission

Uppsalabaserade Unibap har nu siktet på Nasdaq First North. I samband med introduceringen tar bolaget in 23 miljoner kronor i en nyemission.

Unibap utvecklar en kamera med inbyggt stöd för artificiell intelligens och avancerad bildbehandling. Tekniken skapar ett säkerhetskritiskt maskinseende och underlättar samarbete mellan människor och robotar. Det är exempelvis möjligt att ge en robot instruktioner genom att tala till den, vilket kan ersätta avancerad robotprogrammering.

Under hösten 2016 tog bolaget in 22 miljoner kronor i en finansieringsrunda. Nu väntar listning på Nasdaq First North. Den 2 mars offentliggjorde Unibap ett investeringsmemorandum med anledning av en nyemission om 23 miljoner kronor riktad till allmänheten i samband med den planerade noteringen på Nasdaq First North.

– Vi tar nu nästa steg i vår expansion och applicerar vår beprövade teknik och kunskap från rymden på säkerhetskritiska automations- och robotiksystem på jorden. Med vår plattform Intelligent Vision System 70 (IVS-70) kombinerar vi artificiell intelligens, Internet of Things och robotik för att skapa framtidens autonoma system. Under 2016 tog vi ett stort steg genom att tillsammans med Robotdalen visa att IVS-70 kan styra alla ABB-robotar med hjälp av sin lokala, kognitiva förmåga. Denna demonstration flyttar gränserna för hur industrirobotar kommer att användas i framtiden, säger Fredrik Bruhn, vd på Unibap, i ett pressmeddelande.

Första dag för handel på Nasdaq First North var den 27 mars 2017 under kortnamnet UNIBAP.

Unibap får stöd i sin affärsutveckling av rymdinkubatorn ESA BIC Sweden genom företagsinkubatorn Uppsala Innovation Centre samt genom UICs samverkansprojekt Växtzon.