2 maj 2017

Viktor Kjellberg utsedd till en av Sveriges 12 mest innovativa entreprenörer

Viktor Kjellberg på Sally R tilldelades ÅForsk Entreprenörsstipendium om 200 000 kronor vid Sveriges Innovationsriksdag 2017.

Stiftelsen ÅForsk har tillsammans med branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks, SISP, utsett Sveriges 12 mest innovativa entreprenörer 2017. Viktor Kjellberg på Sally R var en av vinnarna som tilldelades ÅForsk Entreprenörsstipendium om 200 000 kronor vardera vid Sveriges Innovationsriksdag i Norrköping och Linköping. 

Det är för tredje året i rad som stiftelsen ÅForsk tillsammans med Swedish Incubators & Science Parks i tisdags utsåg Sveriges 12 mest innovativa entreprenörer som fick ta emot ÅForsk Entreprenörsstipendium om 200 000 kronor vardera. En av vinnarna var Viktor Kjellberg, vd och medgrundare av Sally R som ingår i rymdinkubatorn ESA BIC Sweden och får stöd i sin affärsutveckling genom UIC.

Sally R använder rymdteknik för att spara energi i fastigheter och garantera ett hälsosamt inomhusklimat. Detta görs genom att kombinera ventilationslösningar som används här på jorden med teknik som används för klimathantering i rymden på International Space Station via en optimeringsalgoritm.

Rymdinkubatorn ESA BIC Sweden är en nationell satsning på uppdrag av ESA, European Space Agency, och finansieras och stöttas av ESA, Rymdstyrelsen samt Vinnova. Rymdinkubatorn drivs av UIC, Arctic Business Incubator i Luleå och Innovatum i Trollhättan och ska fram till 2020 hjälpa till att utveckla 40 nya startups med produkter eller tjänster som bygger på ny eller existerande rymdteknik, däribland Sally R.