15 maj 2017

UICs alumnbolag OssDsign vann Årets innovation

Från vänster, Håkan Engqvist, Anders Lundqvist och Kajsa Björklund. Foto: Företagarna

UICs alumnbolag OssDsign fick ta emot priset Årets innovation i samband med Företagargalan i Uppsala i torsdags kväll. De två övriga finalisterna i Årets innovation var Fredrik Bruhn på UIC-bolaget Unibap samt Kenneth Alness, tidigare UIC-företagare och vd på ThermoSeed.

Årets Företagargala i Uppsala samlade cirka 500 personer i Rikssalen på Uppsala slott. Under kvällen utsågs Årets innovation, Årets unga företagare, Årets företagare, Årets komet, Årets hållbara företag, Årets handel och Årets hederspris.

Årets innovation stod UICs alumnbolag OssDsign och dess medgrundare Håkan Engqvist för. OssDsign har utvecklat ett implantat av biokeramiskt material som används för benläkning vid svåra skallskador. Dagens implantatmaterial ger i många fall dåliga kliniska resultat. På bara två år fick Uppsalabolaget ut den innovativa tekniken på marknaden. År 2014 placerades företaget på NyTekniks och Affärsvärldens lista över Sveriges 33 mest lovande teknikbolag. Nyligen fick företaget godkänt av amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA att sälja och marknadsföra sitt implantat i USA.

För mer information:
Anders Lundqvist, CEO
OssDsign
Tel: 073-206 98 08
E-post: al@ossdsign.com


Stina Thor, Marketing & Communications Manager
Uppsala Innovation Centre
Tel: 070-214 33 24
E-post: stina.thor@uic.se

Om OssDsign
OssDsign är ett svenskt medicintekniskt bolag som utvecklar och tillverkar regenerativa implantat för förbättrad läkning av bendefekter i kraniet och ansiktet samt för andra kirurgiska ingrepp. OssDsign har lanserat sina första produkter OSSDSIGN® Cranial och OSSDSIGN® Facial, i Europa och ytterligare kommersiell expansion pågår. Genom att kombinera det senaste inom klinisk kunskap och implantatdesign med egen teknologi, tillverkar och säljer OssDsign ett växande utbud av skräddarsydda lösningar för behandling av skalldefekter och ansiktsrekonstruktion. OssDsigns teknologi är resultatet av samarbete mellan kliniska forskare vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm och materialvetare på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala Universitet. OssDsign ägs till största delen av Karolinska Development, SEB Venture Capital, Fouriertransform och Almi Invest. www.ossdsign.com

Om UIC
Uppsala Innovation Centre (UIC) är en av landets främsta företagsinkubatorer och har rankats av UBI Global som världens 10:e bästa, och Europas 5:e bästa, företagsinkubator med universitetskoppling. UIC stödjer entreprenörer, forskare, innovatörer och företagare i arbetet med att kommersialisera sina idéer och utveckla sitt affärsmannaskap. UIC erbjuder affärsutvecklingsstöd, kunskap och verktyg till innovativa projekt och tillväxtföretag som vill utvecklas, skala upp och nå en internationell marknad. Syftet är att påskynda tiden till marknad samt minska riskerna i tidiga och avgörande skeden. UIC tar inga ägarandelar och vänder sig till projekt och bolag inom alla branscher, exempelvis life science, ICT och teknik. Målsättningen är att bidra till att fler livskraftiga tillväxtföretag med hög överlevnadsgrad utvecklas. UIC-modellen innefattar bland annat fem programsteg och 70 handplockade affärscoacher från näringslivet som vägleder bolagen i deras affärsutveckling. UIC erbjuder även hjälp med att hitta finansiering samt väl utvecklade kommersiella och tekniska nätverk. UIC har verksamhet i Uppsala län och Södertälje kommun. Ägare till UIC är till lika delar STUNS (Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle), Uppsala kommun, SLU Holding samt Uppsala universitet Holding. UIC ingår i Vinnovas program Inkubationsstöd – Excellens. uic.se