12 januari 2018

APR Technologies tar hem viktig order från Airbus DS


Peter Nilsson, vd på APR Technologies

APR Technologies har säkrat ännu ett kontrakt med Airbus Defense and Space inom ramen för utvecklingen av den nya satellitplattformen Eurostars Neo. Beställningen omfattar ett arbete värt cirka 28 miljoner kronor och innebär ett viktigt steg i APR:s övergång från utvecklingsbolag till ett producerande teknikföretag. Bygget av en produktionslina är redan i full gång.

En ny europeisk plattform för telekommunikationssatelliter på 3-6 ton är under konstruktion. Franska Airbus DS har fått uppdraget av Europeiska och Franska rymdstyrelsen (ESA & CNES) att bygga den. Med Eurostars Neo befäster Airbus DS sin position som ledande tillverkare av satelliter. APR Technologies är utvald som en av underleverantörerna.

– Det är klart att just Airbus-uppdraget är en fjäder i hatten eftersom de är Europas ledande företag inom satelliter och världens näst största efter Boeing, säger företagets vd Peter Nilsson.

APR Technologies har under flera år arbetat med att utveckla en produktfamilj som primärt riktar sig mot termisk kontroll av just kommunikationssatelliter. För att hantera ordern bygger APR nu ut sina lokaler i Enköping med 240 kvm för en kvalitetssäkrad produktionslina som bland annat omfattar ett ISO7-certifierat renrum på 90 kvadratmeter. De första enheterna kommer att levereras till Airbus under 2018.

Eurostars Neo introducerar mängder av ny teknik jämfört med tidigare generationers satelliter. Bland nyheterna finns elektrisk/kemisk/hybrid-drivning, effektivare energihantering och ny termisk reglering, vilket är APR:s bidrag. Målsättningen är att APR:s temperaturkontrollsystem ska kunna öka satellitplattformens prestanda med upp till 50 %.

APR Technologies ingår i rymdinkubatorn ESA BIC Sweden som UIC är med och driver tillsammans med Arctic Business Incubator och Innovatum.

För mer information: 
Peter Nilsson, vd
APR Technologies
Mobil: 0707-23 42 81
E-post: peter.nilsson@aprtec.com

Om APR Technologies, Small Systems – Great Improvements
APR Technologies är en global leverantör av avancerade produkter för termisk reglering för rymd-, flyg- och bilindustrin. Många av APR’s produkter har lösningar utan rörliga delar, vilket ger lång livslängd, låg strömförbrukning, låga ljud- och vibrationsnivåer och en konkurrenskraftig prissättning. Företaget grundades 2011 och har sitt huvudkontor i Enköping samt en filial i Seattle, USA. www.aprtec.com

ESA BIC Sweden
Rymdinkubatorn ESA BIC Sweden är en nationell satsning på uppdrag av ESA, European Space Agency. Den finansieras och stöttas av ESA, Rymdstyrelsen och Vinnova. ESA BIC Sweden leds av Arctic Business Incubator i Luleå, samt genomförs i samarbete med Uppsala Innovation Centre och Innovatum i Trollhättan. www.esa-bic.se

Om UIC
UIC (Uppsala Innovation Centre) är en av landets främsta företagsinkubatorer och rankas av UBI Global som världens 10:e bästa, och Europas 5:e bästa, företagsinkubator med universitetskoppling. UIC erbjuder affärsutvecklingsstöd, kunskap och nätverk till startups, entreprenörer, forskare, idébärare och företagare med unika affärsidéer och som vill utveckla sitt företag, skala upp eller nå en internationell marknad. UIC tar inga ägarandelar och är branschoberoende. UIC arbetar nära näringslivet genom exempelvis ett stort nätverk av affärscoacher från näringslivet och ett tjugotal UIC-partner, som alla bidrar till UIC-bolagens utveckling tillsammans med UIC. UIC har verksamhet i Uppsala län och Södertälje kommun. Ägare till UIC är till lika delar STUNS, Uppsala kommun, SLU Holding samt Uppsala universitet Holding. UIC ingår i Vinnovas program Inkubationsstöd – Excellens. www.uic.se