24 april 2018

Mercodia och VBN Components prisades på Företagargalan i Uppsala

Vinnare på Företagargalan i Uppsala 2018. Mona Österberg och grundaren Erling Holmlund på Mercodia blev utsedda till Årets Företagare. Ulrik Beste och Martin Nilsson på VBN Components vann Årets Innovation. Fotograf Cristina Ramos

Vd Mona Österberg och grundaren Erling Holmlund på UIC-bolaget Mercodia blev utsedda till Årets Företagare vid Företagargalan i Uppsala i förra veckan. Priset Årets Innovation gick till UICs alumnbolag VBN Components som tillverkar hårt och slitstarkt stål genom additiv tillverkning, så kallad 3d-printning.

Bioteknikföretaget Mercodia utvecklar och producerar laboratorietester, har en omsättning på över 100 miljoner kronor och en internationell marknad på 90 procent. På årets Företagargala i Uppsala tog Mercodias vd och grundare emot priset Årets Företagare på Uppsala slott. I dag får Mercodia stöd i sin utveckling och acceleration genom UICs affärsutvecklingsprogram UIC Business Accelerator. Vinnaren av Årets Företagare går vidare till den nationella tävlingen.

Priset Årets Innovation gick till UICs alumnbolag VBN Components med grundarna Martin Nilsson och Ulrik Beste. VBN Components tillverkar 3d-printade, hårda och nötningståliga metallkomponenter direkt från pulver genom additiv tillverkning. Företagets teknologi gör det möjligt att tillverka industriella verktyg och komponenter i alla former med en nötningstålighet som kraftigt ökar livslängden och effektiviteten på produkterna.

På Företagargalan i Uppsala prisades totalt 18 finalister i sju kategorier.

För mer information:
Mona Österberg, vd
Mercodia
Tel: 0709-61 15 30
E-post: mona.osterberg@mercodia.com

Martin Nilsson, vd
VBN Components
Tel: 0702-35 62 82
E-post: martin.nilsson@vbncomponents.com

Stina Thor, Marketing & Communications Director
UIC (Uppsala Innovation Centre)
Tel: 070-214 33 24
E-post: stina.thor@uic.se

Om UIC
UIC (Uppsala Innovation Centre) är en av landets främsta företagsinkubatorer och rankas av UBI Global som världens 4:e bästa företagsinkubator med universitetskoppling i kategorin World Top Business Incubator – Affiliated with University 17/18. UIC stödjer entreprenörer, forskare, innovatörer och företagare i arbetet med att kommersialisera sina idéer och utveckla sitt affärsmannaskap. UIC erbjuder affärsutvecklingsstöd, kunskap och nätverk till innovativa projekt och tillväxtföretag som vill utvecklas, skala upp och nå en internationell marknad. Syftet är att påskynda tiden till marknad samt minska riskerna i tidiga och avgörande skeden. UIC tar inga ägarandelar och vänder sig till projekt och bolag inom alla branscher, exempelvis life science, ICT och teknik. Ett stort närverk av personer från näringslivet och ett tjugotal UIC-partner vägleder tillsammans med UIC bolagen i deras affärsutveckling. UIC har verksamhet i Uppsala län och Södertälje kommun. Ägare till UIC är till lika delar STUNS (Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle), Uppsala kommun, SLU Holding samt Uppsala universitet Holding. UIC ingår i Vinnovas program Inkubationsstöd – Excellens. www.uic.se