28 november 2018

Mercodia skalade upp med stöd från UIC

Mona Österberg, vd för Mercodia, och Annelie Palm, styrelseordförande.

Genom kontakter fick globala biotechföretaget Mercodia höra talas om internationellt topprankade företagsinkubatorn och acceleratorn UIC (Uppsala Innovation Centre). Och tur var väl det! Samarbetet har varit lyckosamt – med hjälp av affärsutvecklingsstöd från UIC kan nu Mercodia bland annat satsa på ett nytt sjukdomsområde.

Uppsalaföretaget Mercodia sköter hela sin globala marknad från sina lokaler i Fyrislund. Utifrån är det svårt att greppa att innanför dörrarna pågår utveckling och produktion av laboratorietester – tester som sprids internationellt till över 100 länder runt om i världen.
   Företaget arbetar globalt, över 90 procent internationell marknad, med direktförsäljning från Uppsala och representanter i Europa samt ett säljkontor i USA.
   – All utveckling och produktion sker här i Uppsala – det är viktigt och vi tummar aldrig på kvaliteten, säger Mona Österberg, vd för Mercodia sedan 2012.
   Hon har varit med från företagets start, 1991, då de bara var tre tappra som satsade på affärsidén. När Mona tog över som vd var de 40 anställda och nu, sex år senare, har de mer än dubblerats, till 81 anställda.
   – Vi växer organiskt och det är vi stolta över. Mycket tack vare att vi verkligen behåller teamkänslan i huset. Det ska kännas familjärt här, säger Mona Österberg.

I rollen som vd upplever hon så klart utmaningar stundtals. Därför nappade hon när hon kom i kontakt med UIC och deras affärsutvecklingsprogram UIC Business Accelerator.
   – Jag var ute efter extern input, och såg att UICs upplägg med affärsutvecklingsstöd från dem och deras affärscoacher och partners var det vi behövde för att växla upp verksamheten ännu mer, säger Mona Österberg.

Läs mer: Så funkar UIC Business Accelerator

UIC rankas som världens fjärde bästa företagsinkubator med universitetskoppling och vänder sig till innovativa startups och tillväxtföretag som vill utvecklas, skala upp eller gå internationellt.
   Allt stämde in på Mercodia som genom programmet fick stöd i sin affärsutveckling. Under tre år fick de individuell vägledning av UIC och en affärscoach i näringslivet inom UICs nätverk som matchats ihop utifrån Mercodias behov.
   Milstolpar och mål sattes upp och följdes också upp varje kvartal.
   – Det har varit otroligt givande. Att få någon utifrån att bolla med och som ställer direkta och ibland väldigt svåra frågor. Frågor som gör att vi kommer vidare i vår verksamhet och har kunnat växa på ett bra sätt, säger Mona Österberg.

Tack vare samarbetet med UIC har Mercodia bland annat beslutat om att bredda verksamheten med att satsa på ett nytt sjukdomsområde. Vilket det är, kan de inte ännu gå in på.
   – Det är verkligen en milstolpe för oss. Detta har vi velat väldigt länge, men då vi genom UICs affärscoach Bertil Ahlqvist fick hjälp med kontakter gavs det möjlighet att satsa, säger Mona Österberg.

Annelie Palm är ny styrelseordförande sedan i våras och ser att Bertil Ahlqvist, som i egenskap av UICs affärscoach har varit adjungerad och den enda externa i styrelsen, också har bidragit i det arbetet.
   – Det är bra med en röst utifrån, som både ifrågasätter och bekräftar att vi är på rätt väg.

Läs mer: UIC rankas som världens fjärde bästa företagsinkubator

För Mercodia har det varit viktigt att affärscoachen och UIC varit oberoende. UIC investerar inte i bolagen och tar inga ägarandelar – och har således inga egna intressen i Mercodias verksamhet.
   Matchmakingen mellan UIC och Mercodia har gått så bra att de inte riktigt tagit farväl av varandra ännu – trots att programtiden är slut.
   – Vi har blivit utsedda till alumnbolag av UICs styrelse, och fortsätter att ha kontakt med UIC i olika sammanhang. Det är en tillgång för oss att vi fortsätter att ha kontakt. Vi vet att UIC och deras kontaktnät finns nära, säger Mona Österberg.

 

FAKTA Mercodia

Säte: Uppsala. Har även säljkontor i USA och representanter i Europa och återförsäljare i andra länder.
Antal anställda: 81 varav 10 personer utomlands.
Gör: Mercodia är ett biotechföretag som utvecklar och producerar laboratorietester till forskare inom akademi, läkemedelsföretag och kontraktslaboratorier i syfte att hitta bot och behandling av några av vår tids stora folksjukdomar såsom diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och fetma.
Kunder: Över 90 procent av deras marknad är internationell och de gör affärer med kunder i omkring 100 länder.
Omsättning: Cirka 100 miljoner kronor.
Resultat efter finansnetto: Cirka 9,8 miljoner kronor 2017.
Aktuellt: Mona Österberg och grundaren Erling Holmlund utsågs i våras till Årets Företagare 2018 i Uppsala. 
Webb: www.mercodia.com

 

Om UIC Business Accelerator   
UICs affärsutvecklingsprogram UIC Business Accelerator vänder sig till innovativa tillväxtföretag som ska skala upp verksamheten eller växa på en internationell marknad. Företagare och entreprenörer får individuell affärscoachning och vägledning av UIC och en handplockad affärscoach i näringslivet bland UICs breda nätverk. Tillsammans med UIC och UICs affärscoach arbetar företaget mot mål och milstolpar som identifierats för att stärka företagets tillväxt. Dessutom bidrar ett tjugotal UIC-partners med individuell rådgivning och direkta tjänster. Programmet pågår i två år till tre år. www.uic.se/program/uic-business-accelerator

Om UIC
Företagsinkubatorn och acceleratorn UIC (Uppsala Innovation Centre) erbjuder innovativa startups och tillväxtföretag inom alla branscher det affärsutvecklingsstöd, nätverk och den kunskap som krävs för att utvecklas, skala upp och nå en internationell marknad. UIC rankas som världens fjärde bästa företagsinkubator med universitetskoppling. www.uic.se