VBN Components fick tyskt innovationspris

Ulrik Beste på VBN Components tog emot tyskt innovationspris i Berlin. Foto: Thorsten Heinze

Nya slitstarka legeringar som ökar livslängden och kapaciteten för industriella verktyg och komponenter. Optimerad materialanvändning och energisnål tillverkning. Uppsalaföretaget VBN Components patenterade material belönas nu med tyskt innovationspris. 

”VBN Components har utifrån sin banbrytande teknik kunnat verka för ett tekniskt och digitalt paradigmskifte i hur industriell tillverkning och affärer för stål kommer hanteras i framtiden.” Så lyder motiveringen för innovationspriset, som delas ut av tyska AGS SPD. Förutom den innovativa aspekten av priset, tas det även hänsyn till hållbarhet. Att framställa legeringar på detta sätt innebär en energibesparing med cirka 90 procent, tack vare minimalt materialspill och optimerad tillverkningsteknik.

Uppsalaföretaget har under tio års tid utvecklat patenterade, nötningståliga legeringar som blir till industriella komponenter genom 3D-printning. Förutom extrem nötningstålighet, som uppnås tack vare de små, välfördelade karbiderna, är materialen med varumärket Vibenite också unika tack vare sin porfrihet. Det finns många exempel på applikationer där metallskärande verktyg i Vibenite håller längre och skär djupare än motsvarande verktyg i traditionella material. 

– Det betyder mycket att VBN Components uppmärksammas på europeisk nivå med detta pris. Tyskland är en viktig handelspartner för oss och priset öppnar för nya kontakter på en av Europas viktigaste marknader, säger Ulrik Beste, CTO och medgrundare.

Priset är politiskt oberoende men instiftat av Tysklands andra största politiska parti SPD och dess företagarförening AGS med 34 000 medlemmar. VBN Components nominerades tidigare i år av Tjänstemannaföreningen i Uppsala.

VBN lanserade också nyligen en ny typ av hårdmetall framställd genom additiv tillverkning, 3D-printning, och som är rostfri samt kraftigt värme- och nötningstålig.

VBN Components har fått affärsutvecklingsstöd genom företagsinkubatorn och acceleratorn UIC och ingår i dag i UIC Alumni.

Isabelle Bodén, presskontakt
VBN Components
Växel: +46 (0)18-24 07 60
Mobil: +46(0)702-36 22 81
E-post: isabelle.boden@vbncomponents.com

Stina Thor, marknads- och kommunikationschef
UIC
Mobil: 070-214 3324
E-post: stina.thor@uic.se

Om VBN Components
VBN Components är ett prisbelönat materialföretag med innovationsfokus som tillverkar nötningståliga metallkomponenter direkt från pulver, med s.k. 3D-printning (additiv tillverkning, friformning). I ett antal kundnära projekt verkar VBN för att förbättra verkstadsindustrins konkurrenskraft. Företaget erbjuder ämnen (verktyg och komponenter) i ”nära-färdig-form” under varumärket Vibenite® till företag i behov av metallkomponenter med högt nötningsmotstånd i kombination med hög komplexitet. www.vbncomponents.com

Om UIC
UIC (Uppsala Innovation Centre) är en av landets främsta företagsinkubatorer och acceleratorer och rankas av UBI Global som världens 4:e bästa företagsinkubator med universitetskoppling. UIC erbjuder affärsutvecklingsstöd, kunskap och nätverk till innovativa startups och tillväxtföretag som vill utveckla sitt företag, skala upp eller nå en internationell marknad. UIC tar inga ägarandelar och är branschoberoende. UIC arbetar nära näringslivet genom exempelvis ett stort nätverk av affärscoacher från näringslivet och ett tjugotal UIC-partner, som alla bidrar till UIC-bolagens utveckling tillsammans med UIC. UIC har verksamhet i Uppsala län och Södertälje kommun. Ägare till UIC är till lika delar STUNS, Uppsala kommun, SLU Holding samt Uppsala universitet Holding. UIC ingår i Vinnovas program Inkubationsstöd – Excellens. www.uic.se