Axplock av höjdpunkter 2020

2020 var ett framgångsrikt år både för UIC och många av de startups och tillväxtföretag som får affärsutvecklingsstöd genom UIC. Nu listar vi årets mest lästa nyheter på www.uic.se.

 

  1. Nytt rekordår för investeringar på 668 mkr i bolag inom UIC

2019 var ett framgångsrikt år för många av de innovativa startups och tillväxtföretag som får affärsutvecklingsstöd genom UIC. Investeringarna i UIC-bolag under 2019 var de högsta noteringarna sedan UIC bildades 1999. Tillväxtföretagen inom UIC visade en mycket stark utveckling och det investerades 668 miljoner kronor i form av ägarkapital, bidrag och lån. Bolagens omsättning var totalt 512 miljoner kronor, vilket UICs årsberättelse för 2019 visade. Läs nyheten här.

 

  1. UIC-bolag prisas på nationella listor

 

Många bolag som UIC får äran att arbeta med prisas på flera erkända nationella listor, bland annat Ny Tekniks 33-listan, Venture Cups Sverigefinal, Företagarnas 103-lista och näringslivspriset Bona Postulat. Uppsalaföretag som bland annat gör vatten av luft, har tagit fram genomskinliga solceller och tillverkar miljövänliga batterier har hamnat på den nationella 33-listan, som utser Sveriges bästa teknikföretag. Läs nyheten om 33-listan här, Venture Cup här, 103-listan här och Bona Postulata här.

 

  1. Investeringar i Uppsalaföretag fortsätter

Under våren fick fyra bolag som antagits till affärsutvecklingsprogrammet UIC Business Accelerator investeringar från Linnéa Capital. Det var hälsoföretaget Deversify, ICT-företaget Indicio Technologies, E-hälsoföretaget preVet och life science-bolaget Inossia. Under hösten fick ytterligare fyra företag investeringar från Linnéa Capital, det var då batteriföretaget Altris, life science-bolaget Oncodia, ICT-företaget Stardots och teknikföretaget Percyroc. Bolag som antas till UIC Business Accelerator erbjuds en startinvestering på upp till 500 000 kronor, med möjlighet till följdinvesteringar. Läs nyheten om första rundan här, och om höstens investeringar här.

 

  1. Startups inom alla branscher utvecklas med UIC

 

Under 2020 har över 60 startups, med innovativa idéer antagits till UICs kostnadsfria affärsutvecklingsprogram; UIC Business Startup, UIC Business Build och Catalyzer. Teamen har under tre månader bland annat arbetat med att verifiera att affärsidén har marknadspotential och att bygga ett konkurrenskraftigt företag. Bolagen erbjuds även verifieringsstöd för kund- och produktverifiering. på upp till 50 000 kr. Entreprenörerna som börjar sin resa hos UIC har stor potential att utveckla konkurrenskraftiga bolag. Läs nyheten om första gruppen under våren här, andra gruppen under våren här, om Catalyzer här och årets sita antagning här.

 

  1. Inossia och SpitLab vinner Nordeas stipendium 2020

Uppsalaföretagen Inossia och Spit Lab tilldelades Nordeas resestipendium. Stipendierna på 25 000 kronor vardera delas årligen ut till två UIC-bolag och var tidigare öronmärkta för en affärsresa som gagnar företagets utveckling och tillväxt. Priset delades ut av UICs partner Nordea i samband med UICs julgransplundring i januari. Nordeas resestipendium är ett bra avstamp för bolagen att fortsätta utvecklas och inte riskera att stanna av. Läs nyheten här.

 

  1. 50 000 kr till startupbolag i Uppsala som vill utvecklas

UIC erbjuder finansiering till bolag som antas till UICs affärsutvecklingsprogram för tidiga startups. Vinnova har beviljat medel till UIC för att användas som verifieringsstöd till små och medelstora företag som antas till inkubatorn. Syftet med finansieringen är att så tidigt som möjligt säkerställa att det finns betalande kunder. Ett av bolagen som har beviljats verifieringsmedel är SciFree. Typ av aktivitet kan exempelvis vara att utföra tester med hjälp av externa experttjänster för att verifiera idén och utveckla företaget. Läs nyheten här.

 

  1. Sydkoreas talman väljer Uppsala för sitt första officiella besök

När Sydkoreas talman Park Byeong-Seug besökte Sverige valdes Uppsala för det första officiella besöket. Under vistelsen var det en förhöjd polisiär närvaro i centrala Uppsala och bland besöksmålen fanns bland annat Uppsala universitet och Uppsala slott, där landshövding Göran Enander stod för värdskapet. På agendan fanns en längre presentation från UIC samt SciLifeLab och två UIC-bolag. Läs nyheten här.

 

  1. Länsförsäkringar i Uppsala investerar i Hållbara bolag

Länsförsäkringar Uppsala engagerar sig i det lokala företagslivet och sponsrar genom sitt samarbete med UIC ett Uppsalabolag med Årets Hållbarhetspris. Priset tilldelas ett UIC-bolag vars affärsidé är hållbar och går i linje med ett eller flera av målen för hållbar utveckling i Agenda 2030. Stipendiet delas ut årligen under UICs årliga Julgransplundring i januari. Läs nyheten här.

 

  1. Vinnova ser värdet i UIC-bolag och finansierar 15 startups med nästan 20 mkr

Vinnova väljer ut små och medelstora företag med innovativa och internationellt konkurrenskraftiga affärsidéer som kan bidra till hållbar tillväxt. Syftet är att finansiera utveckling av lösningar som kan bidra till en hållbar framtid, ekonomisk tillväxt och nya jobb. Under våren fick 15 UIC-bolag dela på nästan 20 miljoner kronor genom Vinnovas utlysningar. Bolagen har i hård konkurrens med många andra svenska bolag kunnat förklara och bevisa värdet av sin innovation. Läs båda nyheterna här och här.

 

  1. Uppsalabaserade företag ökar sin omsättning med Swedish Scaleups

 

Uppsalaföretagen Graphmatech och Airwatergreen är två av ett tiotal bolag som antogs till Swedish Scaleups under 2020. Swedish Scaleups stöttar innovativa bolag i östra Mellansverige att växa ännu snabbare. Tillsammans erbjuder UIC och ytterligare nio företagsinkubatorer och science parks en unik tillgång till affärsutveckling och skräddarsydd support såsom, kompetens och nätverk för att snabbare skala upp företagets verksamhet. Läs några av nyheterna, om Graphmatech här och Airwatergreen här.

 

  1. Konsultbolaget Complyit stöttar UIC-bolag

Complyit består av ca 90 medarbetare som arbetar mot life science-företag. Nu är de partner till UIC för att stötta bolag inom bl.a. läkemedel, bioteknik och medicintekniksbranschen. Complyit sticker ut inom konsultbranschen och toppar listorna över de tekniska konsultbolag som har störst andel kvinnor och har blivit utsedda till Gasellföretag 5 år och MästarGasell samt Superföretag 4 år i rad. Läs nyheten här.

 

Andra toppnyheter från UIC var också UIC antaget till nationellt jämställdhetsprogram, Skapar motivation – överlägsna vinnare i entreprenörstävling och Företagare får hjälp av experter för att klara sig ur krisen.

Vill du också få tips och inspiration och ha koll på nyheter från UIC och UIC-bolagen? Prenumerera på UICs nyhetsbrev som kommer ut fyra gånger per år. Registrera dig här

 

För mer information:
Vedrana Ilic, kommunikatör
UIC
Mobil: 070-851 97 04
E-post: vedrana.ilic@uic.se

 

Om UIC
UIC (Uppsala Innovation Centre) är en av landets främsta företagsinkubatorer och acceleratorer och rankas av UBI Global bland världens topp 5 bästa offentliga företagsinkubatorerna. UIC erbjuder skräddarsytt affärsutvecklingsstöd, kunskap och nätverk till nyskapande startups och tillväxtföretag som vill utveckla sitt företag, skala upp eller nå en internationell marknad. UIC tar inga ägarandelar och är branschoberoende. UIC arbetar nära näringslivet genom exempelvis ett stort nätverk av affärscoacher från näringslivet och ett tjugotal UIC-partner, som alla bidrar till UIC-bolagens utveckling tillsammans med UIC. UIC har verksamhet i Uppsala län. Ägare till UIC är till lika delar STUNS, Uppsala kommun, SLU Holding samt UU Invest. UIC ingår i Vinnovas program Inkubationsstöd – Excellens. www.uic.se