Toggle menu Sök
Toggle menu Sök

Läker ben med passion – och keramik!

OssDsign har hittat ett nytt sätt att läka benvävnad. Företagets implantat, OssDsign Craniomosaic, skräddarsys och opereras in i skallbenet. OssDsign har gått från forskning till kommersialisering på kort tid, bland annat med hjälp av affärsutvecklingsprogrammen UIC Business Start, UIC Business Prep och UIC Business Accelerator. Nu hägrar stora planer för vd Bo Qwarnström och hans bolag för att ge patienter världen över ett rikare liv.

Allt började med att Thomas Engstrand, plastikkirurg på Karolinska sjukhuset, fick en idé för sju år sedan. ”Borde man inte kunna använda kalciumfosfater – en typ av biokeramik – för att laga ben?” Med sin porösa struktur liknar nämligen materialet kroppens benvävnad och stimulerar tillväxten av nytt ben. Det verkade fungera med gjutformarna, men materialet härdade för snabbt och blev skört. Samtidigt gick Håkan Engqvist, professor i tillämpad materialkunskap på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet i liknande tankar. Tillsammans med Engqvists doktorand, Jonas Åberg, slog de sina kloka huvuden ihop. Håkan tillsatte en hemlig ingrediens och problemet var löst.

När Bo Qwarnström, med goda erfarenheter av att arbeta tillsammans med Håkan, fick nys om projektet såg han den stora potentialen i affärsidén. OssDsign bildades år 2011. Efter att ha fått viktiga startpengar av UUAB (Uppsala universitet Holding) och VINNOVA började den nyblivne vd:n Bo genast jaga finansiärer.

– Det var stentufft, berättar han. Intresset för idén var stort, men det ekonomiska läget gjorde det svårare än någonsin. Efter kanske 25 försök, nappade två, Karolinska Development och Almi Invest gick in med nio miljoner kronor i riskkapital. Och det som nu kanske kan bli en framgångssaga hade fått sitt första kapitel skrivet.


OssDsign

Det växer verkligen benvävnad!

Den första patienten knackade på dörren år 2009. Mannen hade ett 80 kvadratcentimeter stort hål i kraniet efter en brutal misshandel. Han hade provat allt men inget fungerade – förrän han blev remitterad till Karolinska. Där opererades det första keramikimplantatet in med stor framgång i mars 2010. Läkningsprocessen gick bra och cirkulationen fungerade som den skulle. Vid en datortomografi, eller skiktröntgen, 25 månader senare skulle de få sina största förhoppningar besannade – materialet hade tätnat!

– Det var nästan så att vi inte trodde på det själva, berättar Bo, men det var verkligen riktig benvävnad som faktiskt hade växt kring och på implantatet!


Bo Qwarnström och Sten Dahlborg

Bo Qwarnström och Sten Dahlborg

UIC har varit ett stort stöd

I hela processen har UIC varit ett viktigt stöd för OssDsign som parallellt har genomgått det individuella programmet UIC Business Prep. Programmet är till för utvalda tillväxtföretag med hög potential. Bo berättar att UIC-tiden har gett många kloka insikter och även en styrelseordförande, Anders Nordström, som Bo beskriver med många superlativ. Genom UIC har de också fått en driven affärscoach i Sten Dahlborg.

– Sten är en mycket klok och erfaren person som varit till stor hjälp, konstaterar Bo. Det är oerhört viktigt att få in kompletterande kompetenser och erfarenheter, inte minst som speaking partner.


OssDsign Keramik

Redo för världen

I dag finns OssDsigns produkter på den nordiska och tyska marknaden och framöver kommer också lansering i USA. De har nu börjat registreringsprocessen hos FDA, det amerikanska läkemedelsverket. Stora planer, men har de kapacitet att klara efterfrågan om det drar iväg?

– Vi har goda möjligheter att expandera här i Uppsala Business Park om det behövs, säger Bo. Vi planerar att anställa fler, till exempel tillverkningspersonal som kan se till att implantaten blir så kosmetiskt tilltalande som möjligt. Patienterna vill ju helt enkelt få tillbaka sitt utseende.


Stora (hemliga?) möjligheter

Man behöver inte ha jättemycket fantasi och kunskap om biomaterial för att få många idéer om hur samma material skulle kunna göra ännu större nytta. Som vid andra typer av frakturer? Missbildningar? Skelettcancer?

– Även om vi fokuserar stenhårt på skallskadorna så är det klart att vi är sugna på att sätta snöbollar i rullning också inom andra områden. Nya idéer kommer upp hela tiden, exempelvis vissa typer av rörbensdefekter … Men så hejdar sig Bo:

– … my lips are sealed.

OssDsign får i dag stöd i sin affärsutveckling av Uppsala Innovation Centre genom programmet UIC Business Accelerator och har tidigare genomfört UIC Business Start och UIC Business Prep. 

Läs hela artikeln i UICs årsberättelse 2012-2013