Toggle menu Sök
Toggle menu Sök

Nu åker vi! Världen väntar på Strandbergs gitarrer

Strandberg Guitars vd, Ola Strandberg, åkte bokstavligen ett helt varv runt jorden på en vecka under 2013. Resan, som bland annat finansierades med Nordeas resestipendium för UIC-bolag, gick till USA och sedan vidare till Sydkorea.

Gitarristen Paul Masvidal spelar på en av Strandberg Guitars ergonomiska gitarrer.

Företaget är ett tydligt bevis på att arbetsmiljöfrågor nu har slagit rot ordentligt även i artistbranschen. Strandberg Guitars tillverkar specialbyggda gitarrer som väger lätt och är ergonomiskt utformade. Efterfrågan växer lavinartat allteftersom bloggar och gitarrmagasin sprider namnet tillsammans med flera namnkunniga artister. En av dem är Ola Englund, gitarrist i det amerikanska death metalbandet Sex Feet Under.

– Strandbergs gitarrer är en innovation i en annars väldigt konventionell bransch, menar musikern. Ola har vågat frångå normen och lyckats designa en helt ergonomisk gitarr, något som inte är vanligt bland andra byggare. Hans gitarrer är lättspelade och framför allt sköna att spela på då leder och armar blir avlastade på rätt sätt.

Andra kunder som använder gitarrerna är den engelska jazzmusikern Allan Holworths och den experimentella, Hollywoodbaserade metalmusikern Tosin Abasi. Nu närmar sig företaget ett kapacitetsbehov på 100 gitarrer varje månad. Lite för mycket för den alltmer efterfrågade vd:n och grundaren som till att börja med tillverkade alla gitarrer själv.


case-2

Ett varv runt jorden på en vecka

I början av 2013 tilldelades Strandberg Guitars Nordeas resestipendium på 25 000 kronor. Nordea är en av UICs partner och delar varje ut ett resestipendium till två UIC-bolag. Ola Strandbergs resa gick först till USA – både Chicago och Los Angeles. Där var syftet att träffa potentiella leverantörer.

– Det är i USA som den största marknaden och kunskapen finns, motiverar Ola. ”Made in USA” är fortfarande betydelsefullt i min bransch.

Strandbergs gitarrer är en innovation i en annars väldigt konventionell bransch

Kosan vändes sedan mot Sydkorea. Just där finns nämligen en av världens största tillverkare som sprutar ut cirka 10 000 gitarrer varje månad.

– Jag kommer bokstavligen att resa ett varv runt jorden på en vecka, och avsluta med ett studiebesök i Sydkorea för framtiden, sa Ola inför resan med stor framtidstro i rösten.


case-3

Viktigt för ett företags överlevnad och utveckling

– Att knyta internationella kontakter är ofta avgörande för ett företags utveckling och överlevnad, säger Lars Olde, UIC , resestipendiejuryns ordförande.

Per Svensson, kontorschef på Nordea Bank i Uppsala håller med och lägger till:
– Genom Nordeas resestipendium kan vi på ett konkret sätt stötta lokala företag som vill nå internationella framgångar. UIC har en viktig roll att fylla i arbetet för att fler och större tillväxtföretag ska utvecklas i regionen, och vi är glada över att vara en del i detta arbete tillsammans med UIC.

Strandberg Guitars har genomfört UIC Business Lab.