Toggle menu Sök
Toggle menu Sök

UIC öppnar nya dörrar i Södertälje

I februari 2012 kom beskedet om att AstraZenecas forskningsenhet skulle läggas ner i Södertälje. I juni samma år utsåg Södertälje kommun Uppsala Innovation Centre till regionens företagsinkubator med uppdrag att stimulera till fler livskraftiga tillväxtföretag i kommunen.

Johanna Haglund, MetaSafe

Södertälje kommun, AstraZeneca och UIC bjöd in till ett informationsmöte på AstraZenecas huvudkontor i Södertälje dit cirka 80 forskare kom.

Forskaren Johanna Haglund vid AstraZeneca i Södertälje hade tillsammans med många kollegor fått besked om uppsägning.

– Jag tänkte: ”Allting som vi har byggt upp får bara inte gå till spillo!” berättar hon.

Så med det gick hon målmedveten till mötet och kände direkt att UIC erbjöd henne precis vad hon behövde i det läget.

Numera är Johanna vd på det nystartade företaget MetaSafe som huserar i AstraZenecas tidigare lokaler som ägs av fastighetsbolaget Acturum. Här sitter flera företag som bildats av tidigare AstraZeneca-anställda, men också UIC och andra aktörer inom Södertäljes innovationssystem. MetaSafe är ett kontraktslabb som levererar data kring metabolism.

– Vi studerar hur läkemedel omvandlas i kroppen, där de data som genereras ska användas av kunden i utvecklingen av effektiva och säkra läkemedel, berättar Johanna. Det rör sig om rätt komplexa studier som kräver lång erfarenhet och expertis, något MetaSafe nu kan erbjuda läkemedelsföretag på ett effektivt sätt, menar hon.

Jan Blid, kemist och vd på KeytoLead är också nybliven entreprenör som nappade på UICs erbjudande. Hans bolag siktar på att bedriva preklinisk forskning, närmare bestämt inom det så kallade lead generation-steget.

Jan och Johanna insåg att om de skulle kunna fortsätta arbeta med det de brinner för var de tvungna att hoppa på entreprenörståget, men det var med skräckblandad förtjusning.

– Det har varit många vakna nätter, men som jag brukar säga – efter tillräckligt många sover man av utmattning, säger Johanna.

Även Södertälje kommun är nöjda med UICs insats hittills.

– Efter att AstraZeneca lade ner forskningen i Södertälje har UIC byggt upp en väl fungerande företagsinkubatorverksamhet som på kort tid kunnat fånga upp idéer kring nya produkter och tjänster från tidigare AstraZeneca-forskare, säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje kommun.


En ny dimension

Nu, över ett år senare, är det marknadsföring som gäller till hundra procent för bolagen. Och naturligtvis att kunna sälja sina produkter och tjänster för att kunna driva verksamheterna vidare. Medan Stina och Anders startar upp ett nytt UIC Business Lab fortsätter MetaSafe, KeytoLead och sex av de övriga bolagen i UIC Business Prep där de får en egen affärscoach och ett mer individuellt stöd.

– Det blir en spännande fortsättning på resan, säger Johanna. Men jag kommer att sakna gemenskapen och nätverket!


Laboratorium

Nystart med Biovation Park

Inte bara kompetens, idéer och entreprenörsanda tas tillvara i Södertälje. Även AstraZenecas forskningsanläggning med tillhörande laboratorieinstrument i Snäckviken får en nystart när Acturum bygger Biovation Park. Parken ägs och drivs av utvecklingsbolaget Acturum Development AB, FAM, Wallenbergsstiftelsernas förvaltningsbolag och byggbolaget PEAB. Både Uppsala Science Park och Uppsala Business Park är förebilder för den nya forskningsparken som består av 130 000 kvadratmeter kontor och laboratorie­utrymmen avsedda för life science-verksamhet.

– Målet är en livaktig utvecklingspark med konkurrenskraftiga hyror och ett förstklassigt läge som gynnar nationellt och internationellt samarbete. Vi är övertygade om att vi kan erbjuda företag ett mycket stort mervärde som inkubator, säger Janet Hoogstraate på Acturums Biovation Park.


Northern Light Pharmaceuticals förädlar läkemedelsprojekt

Northern Light Pharmaceuticals är ytterligare ett företag som är sprunget ur AstraZeneca och som ingår i UIC Business Prep i Södertälje. Bolaget utvecklar just nu sin affärsidé om att driva och förädla läkemedelsprojekt inom smärta främst i en tidig utveckling, så kallad preklinisk fas. Det betyder att man visar att läkemedelskandidaten är säker nog att testas på människor i nästa fas. Achim Orzechowski är vd och driver företaget tillsammans med två kollegor, Rolf Johansson och Stefan Berg som alla kommer från AstraZeneca, vilket enligt Achim innebär många fördelar.

– Vi har var och en 18–25 års erfarenhet av läkemedelsforskning och vi vet vad läkemedelsbolagen letar efter, det vill säga vad kunden vill ha, säger Achim. Dessutom ger vårt och projektens ursprung i AstraZeneca också trovärdighet och fungerar som kvalitetsstämpel.


Anders Nordström

Anders Nordström, UIC Södertälje

High risk – high reward

Bolagets största utmaning är nu att hitta finansiärer som är villiga att investera i den tidiga fas som preklinisk prövning innebär. För att göra verklighet av idéer om nya, effektiva och framför allt viktiga läke­medel är riskkapital i mångmiljonklassen ofta en förutsättning.

– Det är få riskkapitalbolag som vågar satsa så höga belopp på en så här tidig fas i projekten i Sverige, säger Achim. Det handlar om ”high risk – high reward”.

Stödet och framför allt den uppmuntran som UIC Business Prep ger förstärker också bolagets förhoppningar inför framtiden.

– Vi får bekräftelse om att vi tänker rätt, UIC ställer de rätta frågorna och hjälper oss att hitta en struktur, säger Achim. Vår affärscoach Anders Nordström har hjälpt oss mycket att tänka i olika scenarier och har också gett oss flera konkreta kontakter som har lett oss vidare. Vi tror på vårt projekt och ger oss inte i första taget, säger Achim.