Grafen viktigt material i den gröna omställningen

Vi fortsätter att besöka våra UIC-alumner. Den här gången åkte vår vd Niclas Stjernberg till Graphmatech som deltagit i programmet Swedish Scaleups.  Graphmatechs vd Mamoun Taher och Michael Sköld, produktionschef, berättade om uppskalningen och visade upp tillverkningslinan för supermaterialet Grafen.

Mamoun Taher, Niclas Stjernberg och Michael Sköld vid lokalerna i Kungsängen, Uppsala


Ett material som minskar läckage av vätgas från rör och behållare

Graphmatech har varit med på Ny Tekniks 33-lista tre år i rad, något som företagets vd Mamoun Taher är väldigt stolt över. Anledningen till att så många tror på Graphmatech är supermaterialet Grafen som kan komma att spela en avgörande roll i den gröna omställningen. Tack vare materialet går det att minska läckage av vätgas från rör och behållare med upp till 40%.

Niclas Stjernberg var imponerad:
– Det är fascinerande att Uppsala har sådan hög kompetens per capita och att företag som Graphmatech uppstår i den här vibrerande myllan. Det ställer höga krav såväl på UIC som övriga offentliga och privata aktörer som stöttar dessa fantastiska bolag, så att de uppnår sin fulla potential.

Han fick också en rundtur i tillverkningslinan tillsammans med produktionschefen Michael Sköld. Michael berättade om fördelar och utmaningar med att skala upp tillverkning i Uppsala. Fördelarna handlar mycket om tillgången till spetskompetens i närheten till akademin. Och det fina samarbetet som finns mellan akademin och näringslivet. En utmaning är att hitta centralt placerade lokaler som fungerar för produktion. Dessutom har Uppsala problem med effektbrist på el.

– Det var lärorikt att få en pratstund med Mamoun och Michael och det gav inspiration till hur vi som Uppsalas företagsinkubator ska jobba framåt. Ett exempel är att vi ska se till att grundare av startups får träffa varandra mer och utbyta erfarenheter. Även om affärsidéerna är olika så finns det många beröringspunkter där de kan lära av varandra, säger Niclas Stjernberg.

Lyckas som startup inom Deep tech

Här är Mamoun Tahers tre bästa tips för att lyckas med en startup inom Deep tech:

  1. Våga prioritera och fokusera på det som är viktigast.
  2. Att ta in investerare handlar om så mycket mer än bara pengarna de bidrar med.
  3. Oavsett hur fantastisk produkten är handlar det i slutändan om teamet och dess förmåga att skrida till handling.