Helena söker bolagen som är villiga att lämna sin comfort zone

Helena Kristersson, du har en bakgrund som entreprenör, CEO, affärsutvecklare, karriär- och affärscoach och mycket mer. Sedan ett drygt halvår tillbaka är du programansvarig för UIC Accelerator. Vad gör du i din roll?

– I mitt ansvar för acceleratorn antar jag bolag som vi ska jobba med i två eller ibland tre år. Jag ser till att hitta den bästa affärscoachen, som passar för den situation bolaget är i för stunden, och matcha affärscoachen med bolaget. Tillsammans med affärscoacher, samarbetspartners och nätverk är ambitionen att jobba med acceleratorbolagen för att hjälpa dem utvecklas, växa och internationaliseras.

– Jag tittar hela tiden efter nya bolag, affärscoacher, investerare och nätverk av personer som bolagen kan ha behov av. Jag samarbetar i olika innovationssystem och med olika partners nationellt och internationellt.

Hur tänker du bidra till att göra UIC ännu bättre framåt?

– Eftersom vi redan idag är en av världens bästa företagsinkubatorer gäller det ju att fortsätta vara det, så jag är alltid på spaning efter nya möjligheter. Det är viktigt för mig att se till att vi hela tiden utvecklas i takt med omvärldens krav. Hållbarhet, integration och jämställdhet måste alltid vara med när vi utvecklar och hjälper bolag att växa. Att se nationella och internationella samarbeten och möjligheter är också viktigt.

Är det någon typ av bolag som saknas i dag inom UICs Accelerator, som du hoppas lite extra på att få kontakt med?

– Jag vill hitta innovativa och nytänkande bolag inom alla branscher som bidrar till utveckling och en bättre värld. Drivna team är viktigt oavsett bransch, ålder, kön eller bakgrund. Jag tycker dock att andelen kvinnor inom acceleratorn borde vara högre, så jag letar aktivt efter de duktiga kvinnorna som jag vet finns.

– Jag har en bakgrund från Silicon Valley, och där är ”pay it forward” ett grundläggande begrepp. Det handlar om samarbete, att man öppnar dörrar för varandra, delar med sig och hjälps åt precis som jag upplever att Uppsalas Innovationssystem arbetar. Bolagen jag söker måste vara villiga att lämna sin comfort zone. Man måste inte ha hängslen och livrem, utan måste våga satsa för att vinna. Den livsfilosofin är viktig för mig.

Till sist, livet är mycket mer än arbete, beskriv ett enkelt nöje du har när du är ledig.

– Jag gör mycket! Att umgås med familj och vänner ger energi. Jag ritar och bygger hus. Jag gillar allt från att måla, lägga golv och spika panel. Jag är en sport- och designnörd. Jag gillar att prova nya saker och vill inte dö nyfiken. Det är mycket som jag tycker är inspirerande och kul!