Jonas har utvecklat tre av sina idéer i UIC Startup

Det är dags att ansöka till UICs program Startup och Build. Det är perfekt om du har en ny innovativ idé som du vill utveckla med vår hjälp. Men det behöver inte vara din första idé –fråga idébäraren Jonas Wamstad som var hos oss på UIC för tredje gången i höstas.

Jonas Wamstad

Jonas inställning är att vara innovatör, entreprenör och att bygga bolag inte är något du lär dig en gång så är du färdig. 

– Senast jag var hos UIC var för över sex år sen. Det händer mycket på den tiden och det är bra att ”damma av” sina kunskaper. Det är bra med bollplank, att ha duktiga människor runt omkring sig och det är bra att prata med andra bolag i ungefär samma fas, säger Jonas Wamstad.

Jonas har deltagit i UICs program med idén som ligger till grund för företaget AirWatergreen. Några år senare kom han med och utvecklade idén som idag är bolaget Drupps. Nu har han en ny idé, bolaget Uppcycl (under namnändring till Atmoworks), som ska erövra världen.

– Det har hänt mycket på UIC sedan jag var här senast. Inkubatorn har utvecklats, det kommer hela tiden ny forskning och UIC analyserar hela sitt sätt att arbeta, de utvecklas och det är kul att se. Och kul att vara en del av, säger Jonas Wamstad.

AirWatergreen gick så att säga hela vägen genom UIC och avslutade med UIC Accelerator och är i dag ett så kallat ”UIC Selected-bolag”. Drupps var inne i Startup och det är där Jonas var med med Uppcycl också.

Prenumerationstjänst som kompenserar koldioxidutsläpp

De tidigare bolagen har handlat mycket om teknik, hårdvaruutveckling med mera, och målet har varit att sälja maskiner, produkter och system. Den här gången är det mer av en tjänst vilket ställer lite andra krav på Jonas och hans kompetens och plan. I korta drag handlar det om att ta bort Co2 i luften, ett sorts ”kompensera klimatpåverkan genom att plantera träd” – fast på steroider.

Det ett träd renar under en livstid kan Jonas göra på en dag. Tanken är att människor och framför allt företag ska prenumerera på hans tjänst för att antingen kompensera för något han/hon släpper ut. Eller bara för att bidra till en renare och bättre värld. Kunderna kan finnas var som helst i världen. Allt detta sker i en reaktor, en silo, antagligen i Uppsalas absoluta närhet. Ut kommer en restprodukt som han antingen kan deponera eller sälja, då heter det bikarbonat.

– Min unika poäng är att det går så snabbt och den som har investerat kan se pulvret tappas av. Transparent och mätbart, det är bara att komma och kolla, säger Jonas Wamstad.

Läs mer och ansök till UIC Startup