Kunder, marknadsföring och sälj fokus för BioCell Analytica i Acceleratorn

Fotograf: Lisbet Spörndly. Agneta Oskarsson och Johan Lundqvist, från BioCell Analytica
Fotograf: Lisbet Spörndly. Agneta Oskarsson och Johan Lundqvist, från BioCell Analytica

BioCell Analytica utför effektbaserade bioanalyser för att upptäcka hälso- och miljöfarliga föroreningar i vatten. Bolaget är sprunget ur forskning på SLU och bolaget vänder sig till aktörer i vattenbranschen, avloppsreningsverk och dricksvattenverk.

2019 insåg grundarna Johan Lundqvist och Agneta Oskarsson att de hade analysmetoder som skulle kunna kommersialiseras, de kontaktade UIC och på den vägen är det. Det började med en plats i programmet UIC Business Build samma år.

– Det var verkligen jättevärdefullt för oss. Som akademiker är det mycket kring att starta och driva bolag som man inte har koll på, säger Johan Lundqvist.

2020 fick de de första kunderna och under våren 2021 bestämde de sig att söka till Acceleratorprogrammet som de nu alltså är med i. Det har gett en skjuts i verksamheten och med en egen affärscoach och en perfekt rekrytering av specialist från vattenbranschen har det blivit mycket aktiviteter i bolaget.

– Vi vill nå ut till fler kunder och öka försäljningen och det återspeglas i den coach vi har valt. Vi ser en stor potential i våra metoder, men har behövt hjälp med försäljningssidan. Samtidigt arbetar vi med hur vi kan utveckla analysmetoderna för att kunna skala upp verksamheten när vi får fler uppdrag, säger Agneta Oskarsson, och fortsätter:

– UIC Business Build var jättebra för oss, men att vi i Acceleratorn fått en dedikerad affärscoach är oerhört värdefullt. Vi uppdaterar nu affärsplanen och budgeten inför nästa år och definierar nästa steg och milstolpar, säger Agneta Oskarsson.

Affärscoachen Urban Gavelin har lång erfarenhet av sälj och det kommer bli viktigt för BioCell Analytica framöver.

– Det är verkligen ett jätteroligt uppdrag, att få jobba på den här höjden som de har inom bolaget. Det är två oerhört skickliga forskare och det här är ju raketforskning på deras område, säger Urban Gavelin.

UICs uppdrag är att lära dem att bygga bolag, kommunicera och sälja. Urban beskriver Agneta och Johan som ödmjuka entreprenörer, lätta att arbeta med och de gör verkligen vad de gemensamt kommit överens om.

Vad är bolagets viktigaste uppgift nu?

– Vi behöver göra lite som Ingmar Stenmark, åka kortaste vägen till en affär. Nu ska vi jobba med lönsam tillväxt och behöver några ordentliga affärer för att skapa goda förutsättningar för fortsatt expansion, säger Urban Gavelin

När BioCell Analytica kom med i UIC Business Accelerator investerade Linnéa Capital i bolaget. Även SLU Holding har gjort en investering.