Linnéa Capitals lyckosamma första satsning bäddar för en ny

Ängelinvesteringsbolaget Linnéa Capital I har varit framgångsrikt så här långt. Nu startas ett nytt bolag, Linnéa Capital II, samtidigt som Catharina Schröder tar över som investeringsansvarig.

–  Det här är ett bra sätt att kapitalisera bolag i ett ekosystem. Jag tycker att det är kul att arbeta i de här skedena, med unga bolag som bevisat sina affärsmodeller och nu är redo att skala upp sina verksamheter, säger Catharina Schröder, investeringsansvarig på Linnéa Capital. 

Catharina Schröder är ny investeringsansvarig i Linnéa Capital.
Catharina Schröder är tillbaka i Uppsalas näringsliv.

Många känner igen henne från Uppsalas näringsliv där Catharina arbetat som vd för Entreprenörsstiftelsen Drivhuset, medgrundat ett kvinnligt riskkapitalbolag och dess för innan på Stockholms Handelskammares regionkontor i Uppsala. De senaste åren har hon jobbat med investeringar i startupbolag bland annat som Investment Manager på JNE Invest, och som Head of Investments på Entire Ventures.

Linnéa Capital I består av ett tjugotal ängelinvesterare och det statliga riskkapitalbolaget SamInvest. Med en storlek på omkring 150 miljoner kronor har investeringar skett i bolag som är med i UICs acceleratorprogram. Tillväxten i Linnéa Capital I har varit god, med framgångsrika investeringar i exempelvis deeptech-bolaget Stardots, med fokus på att utveckla en digital hälsoplattform för Parkinsons sjukdom. Andra portföljbolag är batteriföretaget Altris som nyligen tog in 100 miljoner kronor i en A-runda med batterijätten Northvolt i spetsen samt horsetech-bolaget PreVet som utvecklar en digital hästjournal för en stor internationell marknad.

Just nu sker det sista arbetet att etablera Linnéa Capital II och utsikterna är goda.

– UIC har en förmåga att välja ut bolag med starka och hållbara affärsmodeller och team, för att sedan stötta dem på ett bevisat framgångsrikt sätt. Affärsänglarna i Linnéa Capital har möjlighet att få direkt tillgång till dessa lovande bolag och det finns fortfarande några platser kvar för investering i Linnéa Capital II, säger Catharina Schröder.