MedsBag deltar i Draknästet och vinner SKAPA-priset för unga innovatörer

UIC-bolaget MedsBag, deltagare på UIC Build under våren 2022, är ett av två bolag som utsetts till länsvinnare av SKAPA-talang i Stockholm. Motiveringen lyder: MedsBag digitaliserade ryggsäck är tänkta för barn med kroniska tillstånd, och ger en större trygghet både för föräldrarna och barnen.  Den som vill höra mer om deras affärsidé har snart chansen då de deltar i årets säsong av Draknästet. 

Oliver Byron Lohk, CEO & grundare, berättar vad utmärkelsen, som han delar med Hannah Lohk, betyder för dem:
– Det är såklart superroligt. Både för att det är en härlig bekräftelse på vårt hårda arbete men också för att kunna uppmärksamma och bevisa att livskvalitén måste höjas för barnfamiljer med kroniska tillstånd. 

Vad är er målsättning det närmaste året?

– Att utrusta så många barn vi kan med en MedsBag, både direkt till familjer och till utsatta barn i mindre utvecklade länder med hjälp av olika NGOs (non-governmental organizations), berättar Oliver och fortsätter:
– Vi kommer att jobba hårdare än någonsin för att förenkla vardagen för så många vi kan, inte minst har vi fokus på att hjälpa skolmiljön. 

Förutom att köpa er produkt på hemsidan, kan ni ge några exempel på hur man kan komma i kontakt med er produkt på annat vis?

– Vi håller just nu på att skapa en crowdfundingkampanj vars mål kommer vara att utrusta barn som bär på livsviktig medicin med MedsBags i Ukraina. Syftet med detta är att se till att dessa barn, även om de separeras från sin familj, kan få hjälp av andra i sin omgivning om en nödsituation skulle uppstå, säger Oliver.

Har ni något exempel på hur man som medmänniska kan hjälpa till att underlätta dagen för någon med en viss kronisk sjukdom? 

– Som medmänniska ska man alltid ha lite extra respekt för människor med kroniska tillstånd och inte glömma bort att de har en tuffare vardag, säger Oliver och utvecklar:
– De måste vara extra försiktiga och uppmärksamma på att miljön runt om är trygg, samt i vissa fall även ta daglig och/eller akutmedicin. Att inkludera dessa barn genom att skaffa sig kunskap om hur de kan behöva hjälp är att trygga och jämställa dem, avslutar Oliver.

MedsBag gick nyligen ut med att de deltar i Draknästet som sänds i SVT under hösten. Det aktuella avsnittet sänds den 29 september. 

Grattis till SKAPA-priset önskar vi alla på UIC! 

Om SKAPA:
SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris, med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.