Muktar vill göra UIC till nummer ett

Muktar Ahmed, nu har du gjort ett halvår på UIC? Vad är den största aha-upplevelsen så här långt?

– Jag är inne på min sjätte månad på UIC och det har varit fantastiskt. Alla mina kollegor har varit oerhört behjälpliga med min onboarding-process och jag känner mig verkligen som en viktig pusselbit i gänget. Största aha-upplevelsen har varit att hela innovationsstödsystemet i Uppsala är otroligt väl fungerade och hur viktig roll vi på UIC spelar. En trygghet, som många andra saknar, är att kunna få den hjälp som krävs för att ta vidare sin idé som man gått runt och tänkt på ett tag. Den tryggheten och det stödet finns idag genom oss och jag är otroligt tacksam för att jag får vara med och bidra.

Berätta, vad gör du om dagarna, vad är din roll?

– På daglig basis jobbar jag med våra bolag och hjälper och coachar dem i hur de ska kunna ta nästa steg i sin affärsutveckling. Jag och mina kollegor bedriver program som passar för olika faser som Startup-bolag befinner sig i och vi jobbar bland annat med Lean Startup-metodiken. Min roll på UIC är affärsutvecklare och jag är delaktig i alla våra program i princip. Jag ska fungera lite som spindeln i nätet eller om du använder fotbollstermer, som en central mittfältare som är både med i anfall och försvar.

Hur tänker du bidra till att göra UIC ännu bättre framåt?

– För mig handlar mycket om att man ska få in representation i innovationsstödsystemet och försöka nå ut till fler idébärare. Uppsala som stad har en betydande roll i landets ekosystem för innovation och det finns ”oupptäckt” humankapital som missas av olika skäl, framför allt i områden med sämre förutsättningar. Vi jobbar aktivt redan idag med att implementera processer för hur vi ska kunna attrahera fler idébärare oavsett kön, bakgrund, ålder eller funktionsvariation genom exempelvis The Yes Way. När jag blir ännu mer varm i kläderna så kommer jag att fortsätta utveckla och gå vidare på den inslagna vägen som det grymma gänget på UIC har gjort. Min målsättning är att vi ska bli #1 på alla plan och kommer att lägga ner det hårda arbetet som krävs för att fortsätta utvecklas i min roll men också fortsätta driva på samhälls- och teknikutvecklingen genom UIC.

Till sist. Du har ju spelat i allsvenskan i fotboll, får vi se dig på planen i sommar och i så fall i vilket lag?

– Jag har haft en relativt brokig karriär när det kommer till fotbollen med skador och så, men det är som jag brukar säga, alla vägar leder till UIC, säger Muktar och fortsätter:

– Jag är just nu 100% dedikerad till att spela för team UIC vilket känns som en självklarhet när vi är topp 5 bästa företagsinkubator i hela världen. Utövandet av fotboll är lite åsidosatt just nu, jag har precis kommit tillbaka från en skada, men förhoppningsvis ser du mig på en plan nära dig i sommar. Jag får återkomma om i vilken tröja.