Emma brinner för att idébärare ska förverkliga sina företagardrömmar

Emma Hansson är affärsutvecklare och programansvarig för UIC Build sedan ett år tillbaka. Hon har själv en bakgrund som företagare samt många års erfarenhet av projektledning inom kraftsektorn.

Emma Hansson på UIC

Vad du gör du i din roll?
− I min roll stöttar jag idébärare med sin affärsutveckling, och hjälper dem att ta nästa steg i sin företagsresa. Det innebär allt från individuell coachning till att driva affärsutvecklingsprogram. Det är väldigt roligt att se hur bolagen utvecklas under programmens gång, och när vi kommer till Demo Day i slutet av programmet känner jag mig både stolt, glad och tacksam över alla fantastiska idébärare vi har förmånen att arbeta med.

Kan du berätta lite mer om hur ett coaching samtal går till?
− Ofta är telecoachning ett bra första steg. Under samtalet berättar idébäraren om sig själv och sin idé, och vad denne är i behov av för hjälp och har för utmaningar. Sen ger jag tips och råd kring möjliga vägar framåt. Många gånger kan vi rekommendera vilket av våra affärsutvecklingsprogram som skulle passa, men det händer även att vi kopplar ihop med rätt person i övriga innovationsstödssystemet om vi inte ser att vi är rätt organisation för stöd. För oss är det jätteviktigt att vi fångar upp och hjälper alla idébärare.

Är det någon typ av bolag som saknas i dag inom UIC Build, som du hoppas lite extra på att få kontakt med?
− Vi arbetar ju branschoberoende och har idag en väldigt bra bredd på bolagen, men det hade varit spännande att se fler bolag inom deeptech och foodtech i programmet. Oavsett om idén kommer från det egna garaget eller forskning så finns det ett väldigt bra stöd att få i Uppsala. Så länge det finns en ambition om att fortsätta utveckla och realisera idén så kan UIC Build göra stor nytta för bolaget. Jag tycker också att det såklart är roligt att lyfta fram entreprenörer som är kvinnor. Oavsett mål med sitt företagande så ska det vara lika självklart för en kvinna som för en man att välja företagande och att förverkliga sina företagardrömmar.

Du gillar ju löpning och hänger en hel del på gymmet. Finns det något du skulle vilja ha mer tid för?
− Då måste jag säga ännu mer tid ute i naturen. Jag har varit bortskämd under min uppväxt i Gällivare med naturen runt knuten. Nu vill jag bli bättre på att ta mig tid för det, avslutar Emma.

,