Rarity Bioscience har tidigare deltagit i UIC Business Startup. Nu tar de nästa kliv tillsammans med UIC då det är först ut att testa UIC Business Boost, ett försteg till accelerator-programmet för life science-bolag.
– Vi är försökskaniner, med det känns helt ok, säger vd:n Linus Bosaeus med ett leende.
I korta ordalag arbetar Rarity Bioscience med att hitta små mängder mutationer i blodprover för att diagnostisera och följa upp cancerpatienter. Metoden går ut på att genom extrem känslighet kunna använda blodprover istället för klassiska vävnadsbiopsier för att upptäcka och mäta mutationer, och det gör behandlingen mer patientanpassad och kostnadseffektiv. Bolaget är en klassisk ”spinout” från Uppsala universitet och Ulf Landegrens forskningsgrupp. Ulf Landegren ligger också bakom bolag som Qlinea, Navinci, Halo-genomics, ParAllele och Olink.
I UIC Business Startup tog de sitt första steg. Nu är det alltså Boost som gäller.
– Under Startup-programmet såg vi att idén kunde kommersialiseras, vi har sedan dess bildat bolag och tagit in kapital och nu väntar andra utmaningar. Då kändes steget med Boost bra och naturligt. Vi ska ut och sälja, nu ska vi bygga en kommersialiserad produkt, säger Linus Bosaeus.
Linus har byggt bolag förut och vet att utifrån och in-perspektivet är nyckeln om du ska lyckas.
– Det är lätt att tro att bara för att jag har gjort en produkt kommer folk att köpa den, men så är det ju inte.
Mycket av hans tid går just nu åt till att bygga teamet och rekrytera människor och till nyår ska de vara fem anställda. Samtidigt utvecklar Linus bolagets produkt och positionering.
– I uppstartsbolag handlar allt om prioriteringar, och Boost kommer för min del vara påminnelser om det jag inte gör och stresstest av det vi faktiskt gör. Boost ska resultera i en solid affärsplan, säger Linus och fortsätter:
– Det är ett klassiskt problem när forskare startar bolag, att lägga flera år på att försöka lösa tekniska problem istället för att åt gå ut och se om produkten går att sälja. Det är viktigt att få ut det på marknaden istället för att bygga den perfekta produkten som per definition kommer att ta all evighet.
Rarity Bioscience har ett nära samarbete med Uppsala universitet och får stöd från flera aktörer i innovationsstödssystemet, exempelvis har UU Invest investerat i bolaget.