Sydkoreas talman i Uppsala för sitt första officiella besök

Foto: Länsstyrelsen Uppsala län. Sydkoreas statsbesök på Uppsala slott. Höger bild: Anna-Klara Lindeborg (Länsstyrelsen Uppsala län), Malin Nilsson (Inossia), Jemina Holmberg (Länsstyrelsen Uppsala Län) och Andreas Lifvendahl (IMINT).

När Sydkoreas talman Park Byeong-Seug besökte Sverige valdes Uppsala för det första officiella besöket. Under vistelsen var det en förhöjd polisiär närvaro i centrala Uppsala och bland besöksmålen fanns bland annat Uppsala universitet och Uppsala slott, där landshövding Göran Enander stod för värdskapet. På agendan fanns en längre presentation från UIC samt SciLifeLab och två UIC-bolag.

På inbjudan av riksdagen, talman Andreas Norlén med stab, besökte Sydkoreas talman Park Byeong-Seug Sverige, Uppsala. Per Bengtsson, vd på UIC, internationellt topprankad företagsinkubator, fick äran att presentera UICs verksamhet, samarbetet mellan aktörer i Uppsala och de framgångar som det leder till. Även två UIC-bolag, life science-bolaget Inossia och ICT-företaget IMINT Image Intelligence, fick chansen att presentera sina bolag för delegationen.

– Vi är väldigt tacksamma över att UIC gav oss chansen, som ett av deras acceleratorbolag, att pitcha Inossia inför Sydkoreas talman och hans delegation. Sydkorea är en viktig marknad för oss eftersom benskörhet är ett stort problem även där, Att få presentera vår produkt inför högt uppsatta politiker är en unik chans att få uppmärksamhet som kan leda till affärer just på den marknaden. Affärer görs på helt annat sätt i Asien än vad vi är vana vid i Europa, säger Malin Nilsson, vd på Inossia.

Inossia har tillverkat ett mer elastiskt bencement med lägre komplikationsrisk och anpassat för smärtlindring och stabilisering av benbrott i bensköra patienter. IMINT utvecklar en programvara som förbättrar och automatiserar arbetet att analysera videobilder, och kan även stabilisera filmer tagna med smarta mobiler.

– Sydkorea är mycket intresserade av det svenska innovationsstödsystemet och hur man når ut till studenter för att inspirera forskare att kommersialisera sina forskningsresultat. Uppsala har två starka universitet och en av världens bästa företagsinkubatorer som samarbetar med universiteten, och stöttar innovativa företag med stor exportpotential, säger Martin Brozek, internationell rådgivare Sveriges Riksdag.

Sydkoreas talman tackade för det goda samarbetet mellan Sverige och Sydkorea som har pågått under en lång tid. UIC har sedan en tid tillbaka utbyten med Sydkorea genom bl.a. tillfällen där UIC har coachat bolag i Seoul, stöttat ett par bolag för introduktion i Norden och arrangerat gemensamma investeringsmöten.

Information om besöket finns på Sveriges Riksdags webbsida.

För mer information: 
Vedrana Ilic, kommunikatör
UIC
Tel: 0708-51 97 04
E-post: vedrana.ilic@uic.se

 

Om UIC
UIC (Uppsala Innovation Centre) är en av landets främsta företagsinkubatorer och acceleratorer och rankas av UBI Global bland världens topp 5 bästa offentliga företagsinkubatorerna. UIC erbjuder skräddarsytt affärsutvecklingsstöd, kunskap och nätverk till nyskapande startups och tillväxtföretag som vill utveckla sitt företag, skala upp eller nå en internationell marknad. UIC tar inga ägarandelar och är branschoberoende. UIC arbetar nära näringslivet genom exempelvis ett stort nätverk av affärscoacher från näringslivet och ett tjugotal UIC-partner, som alla bidrar till UIC-bolagens utveckling tillsammans med UIC. UIC har verksamhet i Uppsala län och Södertälje kommun. Ägare till UIC är till lika delar STUNS, Uppsala kommun, SLU Holding samt Uppsala universitet Holding. UIC ingår i Vinnovas program Inkubationsstöd – Excellens. www.uic.se