UIC-bolag tar hem vinst i Stockholms län

SKAPA-prisets jury i Stockholms län 2020 har efter rekordmånga ansökningar utsett Linfan Zhang på Norrsidan Innovation och Wilhelm Bäckström, på Hud, till vinnare i årets regionala SKAPA-pris och SKAPA-pris för unga innovatörer. Båda är UIC-bolag och varje vinnare får 10 000 kr, samt chansen att vinna upp till 550 000 kronor under den nationella finalen.

Stiftelsen Skapa har delat ut pris till minne av uppfinnaren Alfred Nobel i mer än 30 år. Syftet är att uppmuntra idérika människor så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster. Länsfinalisterna får 10 000 kr vardera och vinnarna tillkännages på SKAPAs innovationsgala som hålls den 12 november på Stockholmsmässan. Vinnaren av nationella Skapa-priset får 500 000 kronor, medan vinnaren av Skapa-talang får på 250 000 kronor.

En av vinnarna av SKAPA-priset i Stockholms län är Wilhelm Bäckström, från företaget Hud. Företaget har utvecklat en ny diskhandske i tre lager som håller händerna rena och torra utan risk för uttorkning och eksem.

I SKAPA-talang för unga innovatörer är en av vinnarna Linfan Zhang, på Norrsidan Innovation. De effektiviserar sophanteringen genom en ny IoT-lösning som mäter innehållet i alla typer av soptunnor. Detta gör att tunnorna töms enbart när det behövs och då är bättre för miljön och sparar pengar.

– Vi är väldigt glada över att vara en av vinnarna av SKAPA-talang i Stockholms län. Vi har fått stöd av UIC i nästan ett år nu. Utan UICs kunskap och nätverk hade vi inte haft möjlighet att ta fram en prototyp, och gå hela vägen till direktupphandling på så kort tid. Nu ser vi fram emot att träffa fler kommuner som vill spara på miljön och ekonomin tillsammans med oss, säger Linfan Zhang, grundare och vd på Norrsidans Innovation.

Båda bolagen har fått affärsutvecklingsstöd genom något eller båda av UICs affärsutvecklingsprogram UIC Business Startup och UIC Business Build.

 

För mer information: 
Vedrana Ilic, kommunikatör
UIC
Tel: 0708-51 97 04
E-post: vedrana.ilic@uic.se

 

Om Stiftelsen SKAPA
SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket. www.stiftelsenskapa.se

Om UIC
UIC (Uppsala Innovation Centre) är en av landets främsta företagsinkubatorer och acceleratorer och rankas av UBI Global bland världens topp 5 bästa offentliga företagsinkubatorerna. UIC erbjuder skräddarsytt affärsutvecklingsstöd, kunskap och nätverk till nyskapande startups och tillväxtföretag som vill utveckla sitt företag, skala upp eller nå en internationell marknad. UIC tar inga ägarandelar och är branschoberoende. UIC arbetar nära näringslivet genom exempelvis ett stort nätverk av affärscoacher från näringslivet och ett tjugotal UIC-partner, som alla bidrar till UIC-bolagens utveckling tillsammans med UIC. UIC har verksamhet i Uppsala län och Södertälje kommun. Ägare till UIC är till lika delar STUNS, Uppsala kommun, SLU Holding samt Uppsala universitet Holding. UIC ingår i Vinnovas program Inkubationsstöd – Excellens. www.uic.se