Samarbete med vätgastaxi sparar CO2

Ångåtervinning-specialisterna Drupps har som första företag inlett samarbete med Sveriges enda vätgastaxibolag, Uppsala-baserade H2CAB, för att minimera sina CO2-utsläpp och samtidigt slå ett slag för vätgas som energilagring

—Vätgas och ånga hör ihop. När vätgas används bildas förångat vatten och att omvandla förångat vatten tillbaka till sin flytande form är exakt vad vi på Drupps är världsledande i. Så vi tycker att det här samarbetet känns helt självklart. Nu väntar vi på att kommersiella vätgas-flygplan dyker upp, säger Jonas Wamstad, CMO och medgrundare på Drupps.

En vätgasbil fungerar som en vanlig bil med förbränningsmotor, men istället för att fossila bränslen förbränns till CO2 omvandlas vätgas och syre till vattenånga. Vätgastaxibolaget H2CAB startades i Uppsala 2021 och Drupps blir dess första företagskund.

—Jättekul att Drupps tror på oss och gillar idén med vätgasdrivet resande. H2CAB brinner bokstavligen för vätgas som energilösning och vi kommer att utöka bilflottan i takt med att intresset för vätgas vaknar, säger Edward Blomstrand, VD och grundare på H2CAB.

Vattenbolaget Drupps affär fokuserar på produktion av vatten från atmosfären eller industriutsläpp för att motverka vattenbrist och där energinotan till stor del betalas av ångans egna förångningsenergi. Tekniken skulle kunna användas i kombination med vind- eller solkraft för att göra vatten i torra miljöer som sedan omvandlas till vätgas.

För mer info kontakta gärna

Mikael Nolborg, VD, 070-836-9900, mikael.nolborg@drupps.com

Om Drupps

Drupps är ett svenskt vatteninnovationsföretag specialiserat på att generera vatten från atmosfären och industriella utsläpp. Företaget hjälper processindustrier att effektivisera sin vatten- och energianvändning. Drupps är baserat i Uppsala och är grundat 2017