Altris sätter hållbarheten i fokus för nästa generation batterier

Altris har prisats flerfalt och funnits med på 33-listan tre år i följd.

Startar industriell tillverkning av hållbart katodmaterial

Uppsalabolaget Altris, vars affärsidé är att möjliggöra nästa generations batterier, har gått från klarhet till klarhet sedan grundandet 2017. Altris är en spin-off från Ångströmlaboratoriet och har betat av samtliga affärsutvecklingsprogramsteg på UIC i ett raskt tempo.

Bland laddningsbara batterier idag dominerar litiumjonbatterier. Majoriteten av tillverkningen av litiumjonceller sker idag i Asien. Litium-koboltsystemet var länge dominerande och har en hög energitäthet, men när man granskar produktionen av kobolt- och litiumbatterier finns det en mindre smickrande baksida med både ekonomiska, miljömässiga och etiska problemställningar. Det finns med andra ord ett stort behov av alternativa och hållbara lösningar för att möta dagens och framtidens efterfrågan på batterier.

Altris producerar hållbart katodmaterial för laddningsbara natriumbatterier. Produkten går under namnet Fennac. Den enda metallen Fennac använder är järn som finns i jordskorpan. Utöver hållbarhetsperspektivet är fördelarna flera. Råmaterialen är både billigare och mer rikligt förekommande, vilket kommer kunna möjliggöra en snabbare uppskalning. Fennac har även en högre säkerhet än de konkurrerande teknologierna. Majoriteten av Altris katodmaterial används idag för utveckling och byggande av ett komplett recept av Fennac-baserade batterier, men på sikt är ambitionen att sälja både kunskap och material till celltillverkare (batteritillverkare).

Med omfattande investeringar från bland annat bolagen Molindo Energy, EIT InnoEnergy och Northvolt planerar Altris börja sin första industriella tillverkning av Fennac på nya produktionsanläggningen Ferrum i Sandviken. De första leveranserna till marknaden planeras kunna genomföras under starten av 2023.

Länk till Altris hemsida