Sedan 2020 har Hydromars, en alumn från ESA BIC Sweden, varit en pionjär inom utvecklingen av cirkulära vattenåtervinningslösningar för rymdmiljöer. Med en tydlig vision om att uppnå total vattenåtervinning på det enklaste möjliga sättet – samtidigt som viktiga näringsämnen för växtodling återvinns – tar Hydromars sig an en av rymdforskningens största utmaningar: att skapa hållbara livsuppehållande system.

När Europa nu siktar på att skicka 30 astronauter till månen före 2030 och förbereder sig för framtida bemannade uppdrag till både månen och Mars, har behovet av effektiva och tillförlitliga livsuppehållande teknologier aldrig varit större.
– Trots framsteg inom återanvändbara raketer och elektrisk framdrivning är hållbar vattenhantering fortfarande en central utmaning, säger Hydromars VD och medgrundare, Shorena Tsindeliani.
– Trots framsteg inom återanvändbara raketer och elektrisk framdrivning är hållbar vattenhantering fortfarande en central utmaning, säger Hydromars VD och medgrundare, Shorena Tsindeliani.
En viktig milstolpe: Leveransen av Hydro4M2 – den första demonstrationenheten för vattenåtervinning
Hydro4M2-projektet, finansierat av Europeiska rymdorganisationen (ESA), markerar ett avgörande steg i att demonstrera Hydromars innovativa teknologi i rymden. Under 2024 har företaget omvandlat tidiga koncept till ett flygfärdigt system, anpassat till de strikta krav som krävs för integration med SpaceX:s Falcon 9-raket.
Systemet är planerat att genomgå en In-Orbit Demonstration (IOD) ombordpåThe Exploration Companys (TEC) Nyx-rymdfarkost under tredje kvartalet 2025 och representerar ett genombrott inom kompakt vattenåtervinningsteknik. Hydro4M2 kombinerar Hydromars egenutvecklade system med avancerad instrumentering och styrning i en liten nyttolast, utformad för att validera prestandan under rymdens extrema förhållanden.
Trots sin kompakta design och begränsade energiresurser kommer Hydro4M2 att leverera kritiska insikter – särskilt inom termodynamik och vätskeflöden i mikrogravitation – vilket ger värdefulla data för utvecklingen av framtida Hydromars-produkter.
Den 13 december 2024 levererade Hydromars-teamet framgångsrikt Hydro4M2-testenheten till The Exploration Companys anläggning i München. Enheten är planerad att skjutas upp ombord på en Falcon 9-raket från Vandenberg i juni 2025. Efter återinträdet i atmosfären och en landning i Stilla havet nära Hawaii, kommer den insamlade datan att vara ovärderlig för framtida uppskalning av teknologin.
Hydro4M2-projektledare, Arjun Monga, reflekterar över projektets resa:
– Att börja från noll och skapa ett fungerande koncept för ett vattenåtervinningssystem i rymden har varit oerhört givande. Utmaningarna har varit stora, men möjligheterna till innovation har varit ännu större. Samarbete är nyckeln – utan ett omfattande nätverk av aktörer, både inom och utanför Sverige, hade utvecklingen av denna nyttolast varit nästan omöjlig. För att EU:s fulla potential ska kunna realiseras krävs ökat samarbete mellan finansiärer, etablerade industrijättar, små och medelstora företag samt forskningsinstitutioner.

Stöd från Rymdstyrelsen möjliggör nästa steg
Efter den framgångsrika överlämningen av Hydro4M2 har Hydromars tilldelats ett nytt anslag från Rymdstyrelsen för att driva vidare sitt senaste initiativ – SUSTAIN-projektet.
SUSTAIN fokuserar på att utveckla en omfattande processdesign för avancerad vattenrening och näringsåtervinning, anpassad för de unika utmaningarna hos framtida kommersiella rymdstationer. Genom att skapa en stabil grund för snabb kommersialisering och framtida anpassningar strävar projektet efter att driva utvecklingen av nästa generations teknologier, som kommer att vara avgörande för infrastrukturen på rymdstationer och månbaser.
Med varje ny milstolpe förfinar Hydromars inte bara sin expertis utan stärker också Sveriges position inom rymdinnovation. Genom stöd från program som ESA BIC Sweden har företaget kunnat accelerera sin teknikutveckling och ta stora steg mot faktiska tillämpningar i rymden. När behovet av hållbara lösningar ökar visar Hydromars hur svenskt innovationsstöd kan spela en avgörande roll i utveckling av framtidens hållbara lösningar.
I december 2015 invigde Rymdstyrelsen Nordens första rymdinkubator, ESA BIC Sweden. UIC är en del av ESA Bic Sweden med tre andra svenska inkubatorer.
För mer information:
Joacim Brauner, Affärsutvecklare, ESA BIC Sweden
UIC
Mobil: 076-135 50 62
E-post: joacim.brauner@uic.se
Shorena Tsindeliani, vd & medgrundare
Hydromars
E-post: shorena.tsindeliani@hydromars.eu