Innovativa startups får finansiering från Vinnova

Foto: Vinnnova finansierar två UIC-bolag

 

Nu har totalt 35 startups från hela Sverige fått finansiering från Vinnova för andra gången. Bland bolagen som delar på ca 31 miljoner kronor finns två bolag som har fått stöd från UIC. Det är UIC-bolagen Foodfighters och Helios Innovations, som får 900 000 kr var. Bolagen får finansiering för att vidareutveckla sina skalbara lösningar som bidrar till hållbar tillväxt på en global marknad. Målet med utlysningen är att skapa förutsättningar för företag att utveckla sina verksamheter i faser där annan finansiering är svår att få.

Vinnova delar årligen ut finansiering genom bl.a. utlysningen ”Innovativa Startups steg två” för att stötta nya företag i att utveckla sina lösningar. Innovativa och nystartade småföretag kan söka finansiering för att fortsätta utveckla lösningen från ansökan i steg ett. I vårens utlysning får 35 bolag från hela Sverige finansiering på sammanlagt 31 miljoner kronor, och bland dessa finns två bolag som har fått affärsutvecklingsstöd genom UICs kostnadsfria affärsutvecklingsprogram.

På kort sikt vill Vinnova genom denna utlysning bidra till en ökad förmåga hos unga företag att bygga affärer genom att interagera med marknad, verifiera och validera erbjudanden och affärsmodeller samt ökad medvetenhet hos unga företag att jobba med hållbarhet och jämställdhet som konkurrensdrivande faktorer i sina affärer. På lång sikt vill Vinnova bidra till ett hållbart och jämställt företagande som stärker Sveriges konkurrenskraft genom innovationer som bidrar till hållbarhetsmålen i Agenda 2030

UIC-bolag som fått finansiering:

  • Foodfighters, 900 000 kr. Foodfighters är framtidens sätt att handla mat, en marknadsplats för dagligvaruhandel, en Pricerunner för mat med smarta filter för klimat, pris, rättvis handel och hälsa.
  • Helios Innovations, 900 000 kr. Helios Innovations har utvecklat en ny metod att avsalta havsvatten med hjälp av restvärme från tunga industrier. Med den här tekniken kan industrier bli självförsörjande och spara vatten för människor.

Under UICs julgransplundring i januari vann Helios Innovations Årets Hållbarhetspris, som Länsförsäkringar Uppsala sponsrar ett UIC-bolag med årligen.

UIC erbjuder personer med nya idéer, startups och etablerade företag inom alla branscher skräddarsytt affärsutvecklingsstöd, nätverk, finansiering och den kunskap som krävs för att utvecklas, skala upp eller nå en internationell marknad. UIC är en av landets främsta företagsinkubatorer och acceleratorer och rankas som en av världens 5 bästa företagsinkubatorer enligt UBI Global.

 

För mer information:
Vedrana Ilic, kommunikatör
UIC
Mobil: 070-851 97 04
E-post: vedrana.ilic@uic.se

Om UIC
UIC (Uppsala Innovation Centre) är en av landets främsta företagsinkubatorer och acceleratorer och rankas av UBI Global bland världens topp 5 bästa offentliga företagsinkubatorerna. UIC erbjuder skräddarsytt affärsutvecklingsstöd, kunskap och nätverk till nyskapande startups och tillväxtföretag som vill utveckla sitt företag, skala upp eller nå en internationell marknad. UIC tar inga ägarandelar och är branschoberoende. UIC arbetar nära näringslivet genom exempelvis ett stort nätverk av affärscoacher från näringslivet och ett tjugotal UIC-partner, som alla bidrar till UIC-bolagens utveckling tillsammans med UIC. Ägare till UIC är till lika delar STUNS, Uppsala kommun, SLU Holding samt Uppsala universitet Invest. UIC ingår i Vinnovas program Inkubationsstöd – Excellens. www.uic.se