UIC-bolag bland vinnarna i Venture Cups Sverigefinal

Foto: UIC-bolagen Ecotype och Rider’s Position bland vinnarna i Venture Cups Sverigefinal

Varje år tävlar tusentals entreprenörer i hela Sverige i Venture Cups tävlingar för startups och morgondagens entreprenörer. I tisdags utsågs vinnarna i Sverigefinalen, Startup 2020, och på listan finns två bolag som får affärsutvecklingsstöd från UIC. PlockApp avslöjar var och när det växer bra med svamp och bär och Rider’s Position siktar på att bli världsledande inom realtidscoaching.

Venture Cup är Sveriges största tävling för morgondagens entreprenörer och anordnas årligen. Hållbar utveckling var i fokus när vinnarna utsågs på Venture Cups första digitala Sverigefinal. De priser som delades ut var Startup of the Year, Game Changer, Impact Maker, Beyond Academic, Best Traction och Publikens Pris. Nytt för i år var även utdelning av ESA BICs Rymdpriset. Ett pris som delas ut till innovationer vars teknik och produkter används i rymden eller har koppling till rymden men vars användning appliceras på jorden.

Årets nya pris, Rymdpriset, gick till Norbite. Norbite använder sig av fjärilar som äter plast och producerar ett högkvalitativt protein, fett och fibrer som kan användas som mat under längre rymdresor. Med sin tekniska lösning för att förbättra sitsen för ryttare vann UIC-bolaget Rider´s Position priset Best Traction samt Publikens Pris. Ecotype har med appen PlockApp tagit fram en digital lösning för att hitta svamp och bär i skogen och vann med den idén priset Årets Game Changer.

– Vi har fått kvitto på att vi är något på spåren och det är häftigt att den kompetenta juryn tror på oss. Nu känner vi mer motivation att fortsätta göra vårt allra bästa med att skapa lösningar för att få ut fler personer i skog och mark, som appen PlockApp. Vi har precis flyttat ner från Umeå för att läsa master inom skogsvetenskap på SLU i Uppsala. Det känns väldigt roligt att börja etablera Ecotype i Uppsala, som precis som Umeå, är en grymt bra innovationsstad med mängder av intressanta bolag, säger Axel Ljudén, vd på Ecotype.

Både Rider’s Position och Ecotype får stöd från UIC. Norbite får affärsutvecklingsstöd genom den nationella rymdinkubatorn ESA BIC, som UIC är med och driver tillsammans med Innovatum i Trollhättan och Arctic Business i Luleå. Alla tävlingsbidrag utvärderas och bedöms utifrån kriterierna affärsidé, team, skalbarhet och trovärdighet. I vinnaridéerna i Venture Cup ser man att affärsidéerna speglar samhällets utmaningar och på olika sätt skapar lösningar för utmaningarna.

Se hela listan med alla vinnare och motiveringarna.

För mer information:
Vedrana Ilic, kommunikatör
UIC
Tel: 0708-51 97 04
E-post: vedrana.ilic@uic.se

Om UIC
UIC (Uppsala Innovation Centre) är en av landets främsta företagsinkubatorer och acceleratorer och rankas av UBI Global bland världens topp 5 bästa offentliga företagsinkubatorerna. UIC erbjuder skräddarsytt affärsutvecklingsstöd, kunskap och nätverk till nyskapande startups och tillväxtföretag som vill utveckla sitt företag, skala upp eller nå en internationell marknad. UIC tar inga ägarandelar och är branschoberoende. UIC arbetar nära näringslivet genom exempelvis ett stort nätverk av affärscoacher från näringslivet och ett tjugotal UIC-partner, som alla bidrar till UIC-bolagens utveckling tillsammans med UIC. UIC har verksamhet i Uppsala län och Södertälje kommun. Ägare till UIC är till lika delar STUNS, Uppsala kommun, SLU Holding samt Uppsala universitet Holding. UIC ingår i Vinnovas program Inkubationsstöd – Excellens. www.uic.se