Uppsalaföretaget VBN Components ökar takten med Swedish Scaleups


Foto: VBN Components. Teknisk chef Ulrik Beste med Isabelle Bodén ansvarig för kundrelationer

Uppsalaföretaget VBN Components är en pionjär inom 3D-printing i metall och utvecklar nya legeringar med extrem nötnings- och värmetålighet. Nu har VBN antagits till programmet Swedish Scaleups, som hjälper innovativa bolag i östra Mellansverige att växa ännu snabbare.

VBN Components tillverkar extremt nötnings- och värmetåliga metallkomponenter och verktyg för industriellt bruk. Produkterna tillverkas genom en patenterad 3D-printingsprocess som resulterar i materialbesparingar på upp till 87 %. Processen innebär förbättrade egenskaper med integrerade kylkanaler, ökad livslängd och lägre vikt. De färdiga metallegeringarna med varumärket Vibenite®, har påtagligt längre livslängd än de som görs av traditionellt framställda metaller. VBN är ensamma om att erbjuda 3D-printat stål med högt karbidinnehåll, och 3D-printar även industrikomponenter i hårdmetall, som enda företag i världen.

– Vi är otroligt glada att VBN Components ser värdet av att delta i Swedish Scaleups. Det är ett spännande bolag med en hållbar och innovativ affärsidé samt goda förutsättningar till snabb tillväxt. Vi ser fram emot att följa deras framgångsresa, säger Michael Camitz, projektledare på UIC/Swedish Scaleups.

UIC ingår i Swedish Scaleups, som stöttar innovativa bolag i östra Mellansverige att växa ännu snabbare. Scaleup riktar sig till mogna bolag som är redo att skala upp på allvar och satsa mot en kraftig tillväxt. Programmet är helt branschoberoende och skräddarsys efter företagens behov med fokus på kapitalanskaffning och internationalisering. Tillsammans erbjuder tio företagsinkubatorer och science parks en unik tillgång till skräddarsydd support för att snabbare skala upp företagets verksamhet.

– Att ha blivit antagna till Swedish Scaleups ligger helt i linje med vår tillväxtplan. Ett företags tillväxt kan beskrivas som en samling geometriska figurer som behöver placeras i marknadens tidigare, olikformade hål. Swedish Scaleups hjälper till med precisionen och hur vi kan ta genvägar, säger Ulrik Beste, teknisk chef på VBN Components.

Genom Swedish Scaleups kan VBN Components få tillgång till anpassad specialistkunskap inom områden som juridik, ekonomi, marknadsföring, ledarskap och teknik. Målet är att gå från Early Adopters till en massmarknad, samtidigt som man behåller balansen mellan tillväxt, rekryteringar och cashflow.

 

För mer information: 
Isabelle Bodén, Customer relations
VBN Components
Tel: 0702-36 22 81
E-post: Isabelle.boden@vbncomponents.com

Michael Camitz, projektledare Swedish Scaleups
UIC
Tel: 0705-10 17 44
E-post: michael.camitz@uic.se

Vedrana Ilic, kommunikatör
UIC
Tel: 0708-51 97 04
E-post: vedrana.ilic@uic.se

Om UIC
UIC (Uppsala Innovation Centre) är en av landets främsta företagsinkubatorer och acceleratorer och rankas av UBI Global bland världens topp 5 bästa offentliga företagsinkubatorerna. UIC erbjuder skräddarsytt affärsutvecklingsstöd, kunskap och nätverk till nyskapande startups och tillväxtföretag som vill utveckla sitt företag, skala upp eller nå en internationell marknad. UIC tar inga ägarandelar och är branschoberoende. UIC arbetar nära näringslivet genom exempelvis ett stort nätverk av affärscoacher från näringslivet och ett tjugotal UIC-partner, som alla bidrar till UIC-bolagens utveckling tillsammans med UIC. UIC har verksamhet i Uppsala län och Södertälje kommun. Ägare till UIC är till lika delar STUNS, Uppsala kommun, SLU Holding samt Uppsala universitet Holding. UIC ingår i Vinnovas program Inkubationsstöd – Excellens. www.uic.se