Tre UIC-bolag i framkant prisades med stipendium

Nordea i Uppsala delar årligen ut Nordea Resestipendium till två bolag som genomför UICs affärsutvecklingsprogram. Länsförsäkringar Uppsala står bakom Årets Hållbarhetspris, som delas ut vid samma tillfälle. I år gick Nordea Resestipendium till BioCell Analytica och Roundbit, och Altris tilldelades Årets Hållbarhetspris. Alla tre bolagen hyllades på UICs Vårfest i Linnéträdgården och fick vardera ta emot stipendium på 25 000 kr.

Både BioCell Analytica och Roundbit deltar i UICs Accelerator-program. Programmet löper två år och vänder sig till innovativa tillväxtföretag som är redo att skala upp verksamheten eller växa på en internationell marknad. BioCell Analytica erbjuder effektbaserade analyser för att upptäcka hälso- och miljöskadliga kemiska föreningar i vatten. Bolaget har gjort intryck på Johan Cederholm och Marit Olsson, Nordea, som delar ut stipendiet med följande motivering:

– BioCell Analytica har visat hur de omsätter forskning och kunskap i praktiken, och har gjort ett starkt avstamp med sin vision om en framtid med ”Rent vatten för människa och miljö”. BioCell Analytica tar stora kliv framåt och har en väldigt imponerande utveckling där de tar vattenanalyser till nya och innovativa dimensioner.

Stipendiaterna Agneta Oskarsson, Johan Lundqvist och Elin Larhonen från BioCell Analytica berättar att de kommer använda tillskottet till deltagande på Water Safety Conference.

Roundbit utvecklar Dendrit, ett kommunikationsverktyg för vården, vars syfte är att hjälpa vårdpersonal att samverka bättre och minska risken för avvikelser i hanteringen av patienter. Johan Cederholm och Marit Olsson från Nordea uttrycker sin beundran för Roundbits webbapplikation:

– Roundbit visar stark vilja och lyhördhet för att söka sin väg till framgång. Det är ett ambitiöst team som nu accelererar upp och utvidgar sin målgrupp på ett positivt sätt. Viljan att bidra till en säkrare vård och trygghet för patienter är den tydliga drivkraften.

Oscar Björnfot från Roundbit säger att stipendiet kommer användas för att genomföra en marknadsundersökning och knyta kontakter på plats i Norge.

Årets Hållbarhetspris delas ut av Länsförsäkringar Uppsala, vars vision är ”Tillsammans skapar vi trygghet och förverkligar drömmar”.
– Tillsammans med UIC kan vi konkret vara med och bidra till att någon kan förverkliga sin dröm om ett eget företag. Sedan 2018 har vi valt att investera i hållbara lokala startups med affärsidéer som bidrar till FN:s globala hållbarhetsmål. Därför är vi glada att för andra gången dela ut pris till årets hållbara UIC-bolag, säger Joel Grauman, Länsförsäkringar Uppsala, och fortsätter:

– I år delar vi ut pris till Altris AB med följande motivering: Med sin katodkemi bestående endast av rikligt förekommande och lokalt brytbara metaller samt flourfria elektrolyt skapar de förutsättningar för en hållbar massframställning av batterier till den pågående elektrifieringen. Genom att Altris tillhandahåller ett alternativ som inte bygger på sällsynta jordartsmetaller skapas förutsättningar för förbättrad arbetsmiljö, minskat transportavtryck och en råvaruförsörjning som är såväl miljömässigt som ekonomiskt hållbar.

Adam Dahlquist och Tim Nordh, Altris, var så klart stolta över att bolaget tilldelades stipendiet och blir erkända för sin hållbarhet.

Utdelningen av stipendier skedde på UICs vårfest 27 april. Både Nordea och Länsförsäkringar är sedan länge partner till UIC.

För mer information:
Jenny Valegren, Kommunikatör UIC
Mobil: 073-079 07 21
E-post: jenny.valegren@uic.se

Joel Grauman, Hållbarhetsansvarig
Länsförsäkringar
Telefon: 018-68 55 22
E-post: Joel.grauman@lansforsakringar.se

Marit Olsson, Företagsrådgivare
Nordea, Företagskontoret Uppland
Mobil: 010 – 157 17 87
E-post: marit.olsson@nordea.se