UIC gör en tydlig satsning på life science med Cecilia

Sedan en tid tillbaka hittar vi Cecilia Bröms-Thell i Uppsala Science Park som UICs nya affärsutvecklare inom life science. Cecilia har en gedigen bakgrund inom life science med fokus på affärer och blir en nyckelperson för life science-bolagen på UIC. Hon beskriver sig själv som en person som älskar att nätverka och är en av initiativtagarna till affärsnätverket VILDA för kvinnliga VD:ar och styrelsemedlemmar inom life science.  I rollen som affärsutvecklare på UIC vill hon ge tillbaka det hon lärt sig på sin resa till tillväxtbolag i Uppsalaregionen.

Cecilia Broms-Thell
Cecilia Bröms-Thell

Hej Cecilia, välkommen till UICs team. Berätta lite om din bakgrund.

−Jag är utbildade mig till sjukgymnast och jobbade inom vården några år innan jag halkade in i en roll som produktspecialist på dåvarande Pharmacia, berättar Cecilia och fortsätter:
−Efter det följde ett 20-tal år på globala storbolag såsom Pfizer, Shire, Genzyme och Sanofi i olika kommersiella ledarroller. Senast kommer jag från ett mindre svenskt läkemedelsbolag där jag var VD.

Vad kommer du göra i din nya roll?

−UIC är ju en företagsinkubator som spänner över många branscher och i och med satsningen på life science så kommer UIC att kunna erbjuda riktat stöd för dessa bolag, säger Cecilia. Hon berättar också att planen är att under hösten lansera särskilda moduler för life science-bolag i olika stadier av sin utveckling.

Vilka är de största utmaningarna för startups inom life science?

−Att ta fram produkter som behöver testas under mycket kontrollerade former för att kunna bedömas som säkra och effektiva tar lång tid och kräver mycket kapital, konstaterar Cecilia och berättar vidare:
− Det kräver en förståelse för vilka regulatoriska ramar som styr produkten och hur dessa behöver tas i beaktan när man tar långsiktiga strategiska beslut för produkten. Allt detta sammantaget gör att det är en komplex miljö att starta bolag i, och därför vill vi stötta bolagen för att ge bästa möjliga förutsättningar för framtida life science-bolag i regionen.

Vilka bolag/idébärare hoppas du komma i kontakt med?

−Drömmen vore ju att få vara med på litet hörn i nästa stora revolutionerande medicinska innovation, säger Cecilia, att hitta det lilla halmstrået i höstacken vore magiskt.

Till sist, vad gillar du att göra när du har en ledig dag?

−Jag är ju lite av en hurtbulle så en del av dagen går alldeles säkert till någon form av träning, nästan uteslutande utomhus. Gärna på cykel. Annars får jag massor av energi av att vara med familjen som består av tre tonårssöner och min man, träffa vänner, kanske påta lite i växthuset. Jag tycker också om att lyssna på poddar och ljudböcker, avslutar Cecilia.