Nya innovationer utvecklas i Uppsala med UIC


Foto: Kathrin Theelen med team från Evolar, med sin nya tunnfilmssolcell. 

Innovationer fortsätter utvecklas i Uppsala. Reducerat koldioxidutsläpp, nanoporösa material och integrerad satellituppkoppling är några av de innovativa affärsidéerna från 19 startups som nu har antagits till två av affärsutvecklingsprogrammen hos företagsinkubatorn och acceleratorn UIC. På grund av rådande omständigheter har UIC under våren ställt om sin verksamhet och stöttar företagen digitalt.

Under vårens andra omgång av UICs affärsutvecklingsprogram har 19 nya startups med innovativa och skalbara affärsidéer blivit antagna. Teamen kommer under tre månader bland annat att arbeta med att verifiera att affärsidén har marknadspotential och att bygga ett konkurrenskraftigt företag. Bolagen erbjuds även verifieringsstöd för kund- och produktverifiering.

UIC Business Startup gör det möjligt att gå från affärsidé till kund på tre månader. Deltagarna arbetar med att tidigt bekräfta om det finns kunder och att deras produkt eller tjänst löser ett verkligt problem hos kunden. Därefter identifierar de hur produkten eller tjänsten bäst kan säljas.

UIC Business Build vänder sig till redan startade bolag, eller till startups på väg mot bolagisering. Genom workshops och seminarier ger programmet deltagarna en ökad insikt och förståelse för bland annat affärsutveckling, finansiering, marknadsföring och vad som krävs för att bygga en trovärdig och realistisk plan för att nå framgång.

 

Nya startups i UIC Business Startup:

 • Bodylitica
  Bodyliticas analys för kroppssammansättning hjälper vårdinrättningar att reducera risk och möjliggör mer välinformerade beslut om behandling.
 • Circular Feed
  Circular Feeds foder hjälper ekologiska bönder som vill bidra till mer miljövänliga metoder genom att reducera deras koldioxidutsläpp och möjliggör mer hållbara och lokala cirkulära ekonomier.
 • Clouder
  Clouders smartphoneverktyg hjälper unga yrkesverksamma att leva i nuet, genom att reducera stress och bygga självförtroende.
 • Co-Grow
  Co-Grows digitala plattform hjälper småskaliga bönder som vill sälja grönsaker på abonnemang genom att förbättra konsumentrelationen och öka vinst.
  co-grow.se
 • Metanova
  Metanovas plattform hjälper hållbarhetschefer inom tillverkningsindustrin som vill sälja hållbart producerade produkter genom att förenkla kommunikation och möjliggöra transparens i hela leveranskedjan.
 • Nanoform Science
  Nanoform Science producerar nanoporösa material för olika applikationer inom life science. Materialen kan utnyttjas som medicinska verktyg som förbättrar effektivitet och säkerhet inom leveransteknik och behandling, men även drastiskt reducera kontamineringsrisk i faciliteter och redskap inom vårdinrättningar.
  nanoformscience.se
 • Newergy
  Newergys högspänningskablar hjälper elnätsoperatörer att på ett säkert och effektivt sätt leverera el genom att förbättra pålitlighet och reducera energiförluster.
 • Cancer Diagnostics
  Cancer Diagnostics diagnosmetod och behandlingar för cancer hjälper vårdinrättningar att förlänga patientens livstid genom att minska risk för sen diagnos och möjliggör tidigt ingripande på tumörer.
 • Swedish eNorm Software
  Swedish eNorm Softwares kundprogram hjälper offentliga organisationer som vill upprätta informationsmodeller, genom att reducera risk för icke uppfyllda regulatoriska krav och skapa ett anseende som föredöme när det kommer till metadata och regler.
 • Textcloud
  Textclouds plattform för textanalys hjälper verksamhetschefer att öka effektivitet i sina team genom att automatisera textrelaterade arbetsflöden och gör det möjligt för anställda att fokusera på viktigare uppgifter.
  textcloud.co
 • Wind vertical-axis turbine
  Wind vertical-axis Turbines fristående vindenergisystem hjälper kompakta system för vindturbiner att kontrollera energitillförseln för hushåll belägna i blåsiga områden genom att erbjuda installation av systemet på plats.

 

Nya startups i UIC Business Build:

 • Evolar
  Evolars elproducerande frontglas för konventionella solpaneler hjälper solpanelstillverkare som vill förbättra sin lönsamhet genom att öka panelens elutbyte med 25 % och därmed sänka deras kunders elproduktionskostnad.
 • Fleximatix
  Fleximatix gör flexibla självhäftande trådlösa sensorer som möjliggör nya tjänstedrivna affärsmodeller för ett stort antal hårda och flexibla produkter som lastpallar eller däck.
  fleximatix.se
 • Linca Diagnostics
  Lincas ultrakänsliga och exakta metod för detektion av DNA mutationer hjälper kliniker och forskare att diagnostisera, välja och övervaka cancerbehandlingar.
 • Manta Wind
  Manta Winds flytande offshore vindkraftverk hjälper fiskodlingsföretag som vill minska miljöpåverkan och kostnader genom att elektrifiera anläggningarna och förbättra personalens arbetsförhållanden.
  mantawind.com
 • Mind intelligence Lab (Dechefr)
  Dechefr är ett riskbedömningsverktyg som hjälper analytiker som vill göra tillförlitliga riskbedömningar av individer baserat på texter genom att undvika resurskrävande metoder och använda modern tvärvetenskaplig textanalys.
 • MinFarm Bia
  MinFarms LoRaWAN Satellite Gateway hjälper nätverksintegrerare som installerar IoT-sensorer i avlägsna områden genom att integrera satellituppkoppling för att ansluta till cloud-applikationer.
  minfarmtech.com
 • Omicle
  Omicles forskningbaserade ruttoptimeringsalgoritmer hjälper logistikföretag att koppla beställare och transportörer för att fylla tomma lastbilar och förbättra driftseffektiviteten.
  omicle.se
 • Rider’s Position Sweden
  Rider’s Positions digitala realtidscoach hjälper ryttare som vill förbättra sin kommunikation med hästen genom att ge feedback på hur de sitter i sadeln och skapar därmed en bättre ridupplevelse för både ryttare och häst.
  ridersposition.com

 

För mer information:
Vedrana Ilic, kommunikatör
UIC (Uppsala Innovation Centre)
Mobil: 070-851 97 04
E-post: vedrana.ilic@uic.se

Om UIC
UIC (Uppsala Innovation Centre) är en av landets främsta företagsinkubatorer och acceleratorer och rankas av UBI Global bland världens topp 5 bästa offentliga företagsinkubatorerna. UIC erbjuder skräddarsytt affärsutvecklingsstöd, kunskap och nätverk till nyskapande startups och tillväxtföretag som vill utveckla sitt företag, skala upp eller nå en internationell marknad. UIC tar inga ägarandelar och är branschoberoende. UIC arbetar nära näringslivet genom exempelvis ett stort nätverk av affärscoacher från näringslivet och ett tjugotal UIC-partner, som alla bidrar till UIC-bolagens utveckling tillsammans med UIC. UIC har verksamhet i Uppsala län och Södertälje kommun. Ägare till UIC är till lika delar STUNS, Uppsala kommun, SLU Holding samt Uppsala universitet Holding. UIC ingår i Vinnovas program Inkubationsstöd – Excellens. www.uic.se